Джипито в Германия изпраща рецепти и изследвания на пациента по интернет

Татяна МИНЧЕВА

Близо 40 процента от домашните лекари в Германия имат своя страница и портал в интернет, чрез който пациентите са в състояние директно да комуникират със своето джипи. Получаването на час за преглед онлайн вече се практикува масово, тъй като абсолютно всички джипита имат електронен адрес и са достъпни за комуникация онлайн. Постепенно чрез порталите на общопрактикуващите лекари и клиниките си пробива път и възможността за интерактивни контакти лекар-пациент.

Например след извършване на лекарския преглед пациентът може да се логне със своя парола и чрез портала да получи достъп до резултатите от своите изследвания, включително рентгенови снимки, резултати от изследване със скенер или ултразвук и да си ги съхрани като свой файл, който би влязъл в употреба при консултации с други лекари. Ако са необходими лекарски разяснения, има възможност и за получаване на информация онлайн от лекаря в удобен и за лекаря, и за пациента час обикновено след работното време на лекарския кабинет.

Дигиталните резултати от изследванията и заключенията на домашния лекар се препращат също онлайн на специалист, ако са нужни по-задълбочени изследвания, или на болница, ако е необходимо болнично лечение. Така разнасянето на рентгенови снимки, кардиограми и резултати от различни изследвания на хартиен носител се свеждат до минимум. Освен това те се препращат незабавно на компютъра на специалиста или на приемащия лекар в болницата.

Друго приложение на портала на домашния лекар е издаването на рецепти онлайн, които се препращат на аптека, посочена от пациента. Там той може да получи предписаните лекарства или да използва услугата „доставка на лекарството на домашен адрес”, която се предоставя от все повече аптеки в Германия. На повечето интернет страници на домашните лекари пациентът може да намери и пълна информация за обучението и професионалното израстване на своя домашен лекар, както и да се включи във форума, където пациентите обикновено обменят различна информация. Тя включва и коментари за професионалните качества на джипито.

Големият въпрос, който вълнува обществеността в Германия, е доколко личните данни на пациента и информацията за неговото здравословно състояние са защитени от външно посегателство в тези портали. Софтуерните фирми, които поддържат програмите в тях, уверяват, че защитата е с висока степен на сигурност. Тя е подобна на тази, каквато има и онлайн банкирането.

За тези пациенти, които искат да получат отговор от лекар специалист, но да останат анонимни, съществува порталът www.justanswer.de. Срещу заплащане там може да се зададе въпрос из областта на медицината и да се получи компетентен отговор от специалист онлайн в рамките на минути.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 46