Изследователи от САЩ установиха, че милиони случаи на смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания по цял свят са тясно свързани с недостатъчната употреба на плодове и зеленчуци, пише изданието The Sun.

Според специалистите 1 от 7 фатални изхода от инфаркт и инсулт може да се обясни с липсата на плодове и зеленчуци в менюто на пациентите, а 1 от 12 смъртни случая от сърдечносъдови заболявания с недостатъчната употреба на зеленчуци.

„Плодовете и зеленчуците може да повлияят върху предотвратяване на смъртните случаи по целия свят. Глобалните приоритети в областта на храненето обаче днес са съсредоточени върху обезпечаването на хората с достатъчно калории, витамини и върху намаляването на употребата на сол и захар“, казват авторите на изследването от университета „Тъфтс“.

Според учените всеки ден човек трябва да изяжда поне по 300 грама плодове и 400 грама зеленчуци.

Експертите отбелязват, че през 2010 г. 1,8 милиона души са починали от сърдечносъдови заболявания поради недостиг на плодове, а дефицитът на зеленчуци е довел до 1 милион смъртни случая.

Сподели във Facebook