Консумацията на по-големи количества захар повишава риска от затлъстяване, проблеми със сърдечносъдовата система и кръвоносните съдове, диабет, разваля зъбите ни. Това отдавна е известно, но често хората не подозират, че ядат прекалено много захар. Вината е на добавената захар, която присъства в много хранителни продукти и напитки. Тя натоварва организма ни с празни калории и съсипва здравето ни.

Добавената захар попада в продуктите по време на приготвянето и обработката им. Независимо от вида ѝ – тръстикова или от цвекло, царевична, кленов сироп, фруктоза, малц, концентрат от мед, декстроза и т.н., ако видите та опаковката някое от тези наименования, бъдете сигурни, че искат да ви „заредят“ с празни калории.

Добавянето на захар е много разпространена практика. Например в САЩ  тя се съдържа в 80% от обработените продукти. Според специалистите може би най-голямата беда са подсладените напитки. Друг опасен източник са бонбоните, шоколадите, тортите и т.н.

Захарна наркомания

До известна степен захарта може да се смята за легален наркотик. От гледна точка на неврологията вкусната храна, в това число и сладкарските изделия, са възнаграждение за мозъка. Когато ядем сладко, се отделя вещество, наречено допамин. А колкото повече захар употребява човек, толкова по-необходима става тя за неговото активиране. С времето е нужна все по-голяма доза. Учените твърдят, че закономерно следствие от захарната зависимост е склонността към преяждане. Това означава риск за здравето, а гореизброените проблеми само ще се увеличават.

Излишни калории и риск от затлъстяване

Захарта е гориво, което организмът използва за получаване на енергия. С добавената захар обаче ние получаваме повече калории, отколкото можем да изразходваме, а застоялият начин на живот само усложнява ситуацията. Неизползваната енергия се натрупва като запас във вид на мазнини. Изследване с участието на 4000 доброволци, показало, че една или малко повече газирани напитки на ден повишават риска от затлъстяване с цели 37%. Затова и разпространението на епидемията от затлъстяване е свързано с прекомерната употреба на захар. Ако сравним два начина на хранене с еднакво количество калории, тази, в която захарта или фруктозата са повече, ще доведе до затлъстяване, диабет и метаболитен синдром.

Високо кръвно

Резултати от редица изследвания показват, че добавената захар, както и мазната храна, повишават нивото на лошия холестерол в кръвта. Това оказва негативно влияние върху сърцето и кръвоносните съдове. Ако изпивате една или малко повече подсладени напитки дневно, рискът от артериална хипертония скача минимум с 20%, а при две и повече – с 35% нараства рискът от исхемична болест на сърцето.

Важно е каква част от калориите човек получава от добавената захар. Учените доказаха, че ако този показател е над 21%, рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания се покачва с 38%.

Захарен диабет тип 2

Добавената захар повишава опасността от диабет по два начина. Първият е затлъстяването. Вторият – постоянното постъпване на захар в кръвта, с която организмът трябва да се справи. Когато не може, клетките започват по-лошо да реагират на инсулина, нарушава се функцията на панкреаса, развива се възпаление. Изследвания са установили, че хората, които ежедневно употребяват 1-2 подсладени напитки, боледуват от захарен диабет тип 2 с 26% по-често в сравнение с хората, които си позволяват такава напитка веднъж месечно.

Няколко съвета как да избегнете добавената захар:

  • Помнете препоръчваната доза – 6 чаени лъжички на ден. По-малко може, но повече – не.
  • Внимателно четете етикетите и не се подвеждайте от надписи като „здравословен продукт“. Търсете захар във всичките ѝ разновидности.
  • Опитвайте се да добавяте по-малко захар в кафето или чая, в домашните десерти.
  • Не купувайте обработени продукти в опаковки. По-добре вземете плодове.
  • Експериментирайте с подправките, те ще ви помогнат да подобрите вкуса на някои продукти без захар.
Сподели във Facebook