Изследване на учени от американския университет „Джон Хопкинс“ доказа, че поддържането на добра физическа форма понижава риска от рак и преждевременна смърт от тези заболявания. Специалистите открили, че редовните тренировки намаляват опасността от рак на белите дробове със 77%, а на стомашно-чревния тракт – с 61%.

Според лекарите физическата активност помага още за укрепване на сърдечносъдовата и имунната системи, което може да предотврати появата на рак. Редовният спорт намалява и възпаленията в организма, които често са причина за онкологичните заболявания.

Учените твърдят, че физическите упражнения помагат на хранителните продукти да се движат в храносмилателния тракт, което намалява времето, през което вредните химически съединения се задържат във вътрешните органи на човека. А това намалява риска и от рак на дебелото черво.

Но независимо от здравословните предимства на физическата активност, статистиката показва, че само двама от пет възрастни хора тренират по два и половина часа в седмицата, каквито са препоръките на лекарите.

Сподели във Facebook