Добрите помощници за бъдещата майка

С д-р Евдокия Маркова, акушер-гинеколог в МЦ ”Полимед”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Маркова, какви са аргументите, с които убеждавате бременната жена, че трябва да взима специални комбинирани витамини?

- Зависи от различни неща – от възрастта, от това дали има родени живи и здрави деца, дали има спонтанни аборти, или това е първа нормална бременност. За съжаление много рядко жените идват още когато планират да имат дете – да си направят предварително изследвания, профилактика, за да се ограничат опасностите при бъдещата бременност. Препоръчвам да се започне с прием на фолиева киселина поне три месеца преди планираното зачеване. Дозировката е изчислена от генетиците, тъй като в последните години честотата на ранните аборти нараства. Голям процент от тях се дължат на ранни генетични аномалии, в основата на които е дефицитът на фолиева киселина.

Затова фолиевата киселина е толкова важна и освен медикаментозното й приложение с нея се обогатяват и храни. Не е трудно да убедя жените, защото всяка има позната или близка, при която бременност се е прекъснала към края на третия месец – дали спонтанно, дали по медицински показания. Вече има толкова много информация, че жените, които се интересуват, които планират бременност, познават значението на фолиевата киселина и започват да взимат още преди да дойдат на преглед. На всички обяснявам ролята на този витамин за предпазването от генетични аномалии – най-вече спина бифида и аненцефалия, които са доста висок процент като изолирани аномалии и като съчетание с други аномалии на централната нервна система.

- Но в огромната част от случаите жените отиват на лекар при вече настъпила бременност.

- За съжаление нуждата от фолиева киселина е най-голяма точно когато се сформира затварянето на невралната тръба между 17-ия и 30-ия ден от началото на бременността – тогава, когато жената дори още не знае за нея. Препоръката ми е - и така е според европейските и световните стандарти - до края на първия триместър да се приема чиста фолиева киселина, а след това комбинираните витамини, в които и тя се съдържа. Изобщо до края на първия триместър бременната жена трябва много да внимава с какво се храни, да избягва всякакви вредни навици. И алкохолът, и пушенето, и различни хронични заболявания, които в този период не се лекуват, също понякога пречат на усвояването на фолиевата киселина. Ако пациентката е имала преди това спонтанен аборт и ако с генетично изследване на материал е установен дефицит на специфичен ензим, спомагащ за усвояването на фолиевата киселина, приемът й трябва да започне много преди следващата бременност, и то в дозировка от 10 таблетки дневно.

- Препоръката след първите три месеца?

- Да се пият комбинирани витамини. Те са много на пазара. Най-новите са „Огестан” с омега-3 и с йод, освен фолиевата киселина, освен минералите и другите витамини. Омега-3 спомага за по-доброто развитие на ретината, участва в сформирането на главния мозък и има много други функции, които се отнасят до състоянието на жената, имат отношение към факторите на кръвосъсирването. Аз винаги казвам на бъдещите майки –витамините са по-скоро за вас. Защото много рядко една жена може да има чак такъв дефицит, та бебето да не може да вземе необходимото от нейния организъм. Съветвам също витамините да се взимат през целия период на кърмене. Това ще помогне на майката да поеме по-лесно всички трудности и грижи около бебето, които я очакват след раждането, да преодолее умората, стреса. Много по-добре се чувстват жените, които приемат такива витамини. При техния недостиг се наблюдава нервност, напрегнатост, хронична умора, безсъние. Това рефлектира върху цялостното състояние и може да се стигне дори до депресия - заради невъзможността майката да се грижи пълноценно за детето си.

- Има ли бременни, които отказват да приемат витамини и защо?

- Между тях се шири страхът да не им се отвори апетитът и да качат килограми. Има и друг широкоразпространен мит по форумите – че ставали големи главите на бебетата и раждането ще е трудно. Аз лично в моята практика не съм забелязала такова нещо, а препоръчвам на всички мои пациентки тези специални комбинирани витамини, които са прецизно преценени и дозирани и не е необходимо да се приемат никакви други добавки. Има и жени, които смятат, че само доброто хранене е достатъчно. Но бременността е допълнително натоварване и само обичайният начин на хранене не може да посрещне и компенсира нуждите на организма.

 

Сподели във Facebook