Здраве

13 Януари 2010

2217

Животът днес

Поредицата от почивни дни, особено когато е свързана с най-обичаните празници Коледа и Нова година, винаги ни изпълва с планове за гости, срещи с приятели и роднини и пътувания у нас и в чужбина. Но за да не бъде помрачена толкова чаканата ваканция, е добре да се подготвим. Не само с покупки, резервации и билети, но и от гледна точка на здравето ни.

Кои са най-честите здравословни проблеми, които обикновено се случват точно по празниците?

На първо място, обостряне на хроничните коремни проблеми – язви, гастрити, колити, жлъчни кризи. Причината е ясна и прозаична – обилното прехранване с калорични, мазни и трудно смилаеми храни, както и прекаляването с алкохола. Нерядко с храносмилателни проблеми по празниците се сблъскват дори и напълно здрави хора. Особено ако сте спазвали коледния пост, връщането към общия хранителен режим трябва да стане постепенно и разумно. Тук с много голяма сила важи древногръцката максима за мярката.

Освен това можете да се снабдите с препарати, съдържащи храносмилателни ензими, и средства срещу прекомерно образуване на газове и спазми в червата (например комфортекс). Този тип препарати не изискват лекарско предписание и може да се комбинират с всякакви храни и с други лекарства. Вярно е, че вече денонощни аптеки има почти навсякъде, но е добре да се снабдите предварително със средства за подпомагане на храносмилането, както и с активен въглен, който помага при разстройства, прием на некачествена храна и леки киселини. При по-сериозно обостряне на гастрита или язвата бързо и сигурно облекчение се постига с омепразол генерикон.

Сериозно вариране на кръвното налягане също не е изключено по празниците. Особено когато до средата на декември времето беше почти пролетно, а сега се налага адаптация към доста рязко спадналите температури. Затова обличайте се адекватно, поддържайте температура от поне 20 градуса в помещенията и ограничете приема на сол. Противно на някои схващания, физическата активност влияе добре при умерена хипертония. Важно е обаче всички предписани лекарства да се вземат редовно, макар в момента кръвното ви да е нормализирано.

Ако сте с малки деца и ви предстои пътуване, дори и да е на сравнително кратко разстояние, непременно носете термометър, средства против температура - таблетки, сироп или свещички, сироп за кашлица (билковият Ен-Ти-Тус е на природна основа и с доказано действие), капки за нос (или физиологичен разтвор), препарати против разстройство. Запишете в мобилния си телефон номера на детския лекар, за да можете да се консултирате с него по всяко време. Обикновено по празниците много от личните лекари също са в отпуска, затова се информирайте с кой денонощен медицински център имат договор и кой е неговият телефон. Не забравяйте, че децата са склонни към обезводняване и през зимата, затова трябва да им давате адекватно количество течности със стайна температура дори и да не усещат жажда. При посещения на зимни курорти осигурете за себе си и за децата качествени очила с UV защита. Снегът е много коварен в отразяването на слънцето и не усещаме как „прогаря” очите ни.

Често многото почивни дни са свързани с преумора от усилената работа преди ваканцията и подготовката за празниците. В този случай подкрепете организма си с прием на прясно изцедени сокове от портокали, грейпфрут, мандарини, ябълки, моркови и цвекло или поне с поливитаминни препарати. Както и с единствения препарат, създаден специално против умората – Амбинор, който съдържа две естествени аминокиселини, поддържащи физическата и умствената активност.

И най-важното – опитайте се да създадете празник на духа, не толкова страст към хранене. Разходка в планината, плуване в минерален басейн или просто нова интересна книга ще ви разтоварят повече, отколкото дългият престой на отрупана маса.

 

Сподели във Facebook