Медици зарадваха любителите на шоколада, като доказаха, че наситените с магнезий какаови зърна понижават кръвното налягане. Затова хората, страдащи от хипертония, трябва да проверят нивото на този елемент в организма си. Много е вероятно повишеното им налягане да се дължи именно на дефицита на магнезия, който може да се коригира и с шоколад.

Милиони хора по света страдат от хипертония, която е един от основните рискови фактори за инсулт и сърдечносъдови заболявания. Учени от британския Хартфордширски университет анализираха данните на 25 души с диагноза хипертония, както и на 21 доброволци, които нямали проблеми с кръвното налягане. Участниците в изследването водели дневници, в които записвали хранителните продукти, които употребяват. Това позволило на учените да определят количествата магнезий, които хората получават ежедневно. Резултатите показали, че в менюто на хората с повишено кръвно налягане магнезият присъства в доста по-малки дози в сравнение със здравите доброволци. Специалистите анализирали и промените в приема на магнезий, свързани с възрастта. Оказало се, че колкото по-възрастни са хората, толкова по-малко магнезий получават от храната. Като цяло всички участници в изследването приемали по-малко от препоръчваните дневни дози от този елемент. А те са 300 мг за мъжете и 270 мг за жените във Великобритания, а в САЩ са по-високи – 400 мг за мъжете и 310 за жените. В 100 г черен шоколад се съдържат 146 мг магнезий, в 100 г млечен шоколад – 63 мг.

Сподели във Facebook