Психолози от университетите в Аризона и Оклахома (САЩ) установиха, че никога не свършващата домакинска работа е вредна. Според учените повечето съвременни омъжени жени продължават да вършат прекалено много работа, свързана с децата, съпруга и дома. А този „невидим“ труд особено негативно се отразява на психиката им.

„Въпреки че днес мъжете повече се включват в грижите за дома и децата отколкото в миналото, основната отговорност отново лежи върху плещите на жените. Те продължават всичко да следят и контролират. Даже ако физическата домакинска работа е разпределена между членовете на семейството, организацията все още е отговорност на жените, а този товар потиска психиката им“, твърдят изследователите.

За да стигнат до този извод, те провели изследване с участието на 400 омъжени американки с деца до 18 години. 65% от тях работят, повечето принадлежат към средната класа и имат висше образование. Психолозите се интересували как отговорността за семейството и дома влияе върху отношенията им с партньора, на удовлетвореността им от живота и на психическото им състояние. Оказало се, че 90% от жените напълно контролират всички страни на семейния живот. Повечето споделили, че само те се занимават с децата. А на почти 80% от тях съпрузите не познават учителите на децата им.

„Жените се оплакват, че изключително много се изморяват и чувстват, че не се справят, не им остават време и сили за себе си. Често сами вземат решенията, свързани с организацията на семейния живот, грижите за децата и за финансите, а това е много отговорна роля. Тази непрекъсната работа води до хроничен стрес, емоционално опустошаване, недоволство от живота и брака“, констатираха психолозите.

Сподели във Facebook