Високите температури и яркото слънце са предизвикателство към организма. Всички са чували предупрежденията на лекарите възрастни хора, пациенти с хронични заболявания и деца да бъдат особено внимателни в жегите. Но когато лятото настъпи по-рязко, дори и напълно здравите хора имат нужда от адаптация към променените условия на околната среда.

Как да се адаптираме към високите температури

  • Хранене: избягвайте тежки меса и мазнини, обилни порции, горещи супи. Студените газирани напитки, приети в голямо количество за кратко време при силно затоплено тяло, могат да предизвикат не само спазъм на стомашно-чревния тракт, но дори колапс. Приемът на много течности е задължителен (поне 2 литра дневно), но с умерена температура до леко охладени и леко подсолени. Ако по принцип пиете кафе и чай, не се отказвайте от тях, но и не увеличавайте обичайните количества. Закусвайте, а през деня хапвайте по-често малки порции – риба, зеленчуци, пилешко, паста, таратор, плодове. Спрете или поне ограничете алкохола. Една бира, приета на малки глътки и бавно, може и да ви разхлади, но всяка следваща напитка идва в повече. Особено концентратите!
  • Физическа активност: прекомерното натоварване е рисково! Особено на открито в часовете между 11 и 18. Навън се движете със светли, леки и широки дрехи и с шапка. Ходенето под слънцето само по бански продължително време със сигурност ще ви донесе изгаряния, а е възможно да се стигне и до слънчев или топлинен удар. Шапката е задължителна, както и качествени слънчеви очила.
  • Климатик: ако се използва правилно, е истинско спасение от метеорологичната фурна. Какво обаче означава правилно? На първо място да не е настроен така, че разликата с външната температура да е повече от 10 - 12 градуса. Т.е. ако навън е 36, в помещението трябва да е около 24. Не стойте директно под въздушната струя и не пускайте вентилатора на климатика на максимална степен. Половин час преди да излезете навън, спрете уреда, за да се намали постепенно разликата между вътрешната и външната температура. Излизането от 18 – 20 градуса на 36 – 38 по Целзий е шокиращо. В помещението с климатик дръжте съд с вода или пуснете уред за овлажняване.

Кои здравословни проблеми могат да се обострят в горещините

 

  • Сърдечносъдови болести: исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, аритмии, сърдечна недостатъчност, клапни пороци. Стойностите над 30 ºС предизвикват разширяване на кръвоносните съдове на кожата като нормален компенсаторен механизъм, за да има по-интензивно кръвообращение на повърхността на тялото и  съответно охлаждане чрез отделената пот. Но това може да стане причина за значителна загуба на течности и електролити и да се стигне до дехидратация на тялото. Обилното изпотяване увеличава вискозитета (гъстотата) на кръвта. Така тя се движи много по-трудно през кръвоносните съдове и натоварва сърцето допълнително. От него се изисква повече сила и мощ, за да поддържа кръвообращението. Затова е възможно хората със сърдечна недостатъчност да се чувстват отпаднали, уморени, да нямат сила за обичайните си дейности. Жегата може да провокира и ритъмни нарушения – най-често тахикардия, достигаща до 150-160 удара в минута при покой. Внезапните и резки промени на кръвното налягане също са типични за горещините. И ако човек изпадне в паника от това, може допълнително да си навреди, като редува кафета и вода при спадане на налягането с допълнителни медикаменти за неговото понижаване, когато то се вдигне впоследствие. Затова се препоръчва стриктно спазване на лекарствения прием и промени само по препоръка на лекуващия лекар, повече почивка на сянка и лека храна.
  • Неврологични проблеми: Промяната във вискозитета на кръвта и колебанията на кръвното се отразяват зле при мозъчносъдова болест. Хората с епилепсия не трябва да се излагат на преките слънчеви лъчи, защото това може да предизвика пристъп. Често и хората с мигренозно главоболие получават повече пристъпи през горещините.
  • Стомашно-чревни оплаквания: Храненето по плажове и импровизирани улични сергии без силен хладилник и течаща вода е рисково през лятото. Много продукти се развалят за часове в жегите и могат да станат среда за развитие на различни бактерии. Много е важно да купувате стоки, които са съхранявани правилно, а продавачът не ги пипа просто с ръката, с която взима и парите. Мийте си по-често ръцете, а при липса на чешма използвайте специалните гелове и кърпички за дезинфекция. Изхвърляйте недоядените порции, не ги оставяйте за после. Профилактичният прием на пробиотици през лятото е добър вариант за поддържане на добро здраве на стомашно-чревния тракт. При първи симптоми на диария, особено когато е придружена от повръщане, консултирайте малките деца и старите хора с лекар, защото те бързо могат да се обезводнят и да колабират.

Как се разпознава топлинен и слънчев удар

При претопляне човек усеща прилошаване, главоболие, слабост, мъчителна жажда, тежест в сърдечната област, чувство за обърканост и трудна концентрация. Слънчевият удар се проявява със силно главоболие, световъртеж, пулсиращ шум в ушите, повръщане, нарушения в зрението. Много е важно пострадалият да се пренесе веднага на сенчесто и хладно място и да приема хладни, но не и ледени течности. Добре е на челото и на сгъвките на крайниците да се сложи кърпа, напоена с хладка вода, или найлонови пликове, пълни с лед. Ако състоянието не се подобри до 15 – 20 минути, повикайте спешна помощ. Лекар трябва да се вика в самото начало, ако пострадалият има признаци на едностранна парализа на тялото, изкривяване на лицето, затруднен говор. Това може да са признаци на инсулт, настъпил вследствие на горещините.

Сподели във Facebook