Здраве

4 Ноември 2013

1210

Животът днес

Дори кратка разходка намалява риска от диабет

Мащабна информационна кампания „Открито за диабета” ще се реализира едновременно в София, Варна и Пловдив по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Нейни организатори са Българската асоциация „Диабет” и Националната асоциация на децата с диабет в партньорство с фармацевтичната компания Sanofi-България.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет.

Броят на болните от диабет в Европа е 55 млн., като 38% от тях не са диагностицирани. В България положението не е по-различно. У нас с тази диагноза са над 577 хил. българи, а 287 хил. са с преддиабет.

Според специалистите всекидневна 30-минутна разходка намалява с 35-40% риска от развитие на диабет тип 2. Затова и на 14 ноември в един и същи час в София, Варна и Пловдив ще се проведат събития, които ще стимулират хората да се движат. Посланици на кампанията и в трите града ще са популярни български личности.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 75