Уролитиазата, или бъбречнокаменната болест е едно от най-разпространените урологични заболявания. През последните години сме свидетели на тенденция към повишаване на нейната честота в световен мащаб. Засегнати са предимно хора между 20- и 50-годишна възраст, като съотношението е три към едно в полза на мъжете.

За България липсва точна статистика, но се знае, че сме ендемичен район, т. е. заболяемостта е по-висока, отколкото в Западна Европа. Не може да се каже защо е така, тъй като до момента все още не са изяснени причините за образуването на камъни в отделителната система

Сред най-модерните и ефективни подходи в лечението на уролитиазата е екстракорпоралната литотрипсия - извънтелесно разрушаване на камъни в пикочно-отделителната система чрез използване високоенергийни вълни. България е една от първите европейски страни, които въвеждат литотрипсията. Методът е одобрен от Американската агенция по лекарствата (FDA) през 1984 г., а само 2 години по-късно започва да се прилага и у нас. Можем да се похвалим със сериозен опит и традиции в лечението на заболяването, като Клиниката по урология в УМБАЛ „Александровска“ е водеща за страната. Всяка година през нас преминават между 1200-1300 болни с тази диагноза.

Какво трябва да знаят пациентите

След поставяне на диагнозата най-важно е да се приложи съвременно лечение, като по възможност да се избира минималноинвазивният метод. Eкстракорпоралната литотрипсия e първата стъпка в терапията. При неуспех процедурата може да бъде повторена. Предимството за пациента е, че не се налага да лежи в болница. Процедурата продължава средно между 30 минути и 1 час, след което наблюдаваме човека още около 2 часа, за да се уверим, че няма странични ефекти. След това той може да се прибере вкъщи или дори да отиде на работа.

Другото предимство е, че можем да разбиваме камъни в цялата пикочно-отделителна система – бъбрек, уретер, пикочен мехур. Фактор може да бъде големината на камъка, като той трябва да е до 2 см.       

В последно време в практиката се наложиха лапароскопските методи, които вече се препоръчват и от Европейската асоциация по урология. Тези интервенции са подходящи при големи или при сраснали камъни, когато искаме да избегнем отворена операция с разрез. Разбира се, за пациентите също е много по-добре. През последните 7-8 години в Александровска болница успяхме да натрупаме опит в приложението на лапароскопската хирургия, като дори малко изпреварихме препоръките на Европейската асоциация по урология.

Важно е да се отбележи, че честотата на рецидивите след уролитиаза достига 50% до десетата година. Много от пациентите не са запознати с този факт. Случва се след успешна литотрипсия, ако болният не е проследяван, той отново да попадне при нас с двусантиметров камък. Затова след ефективно лечение е необходимо да се прави профилактичен преглед – на всеки 6 месеца през първите 2 години, а след това - веднъж  в годината.

По препоръка на Европейската асоциация по урология, за да се избегне рецидив, е необходимо човек да приема достатъчно количество течности. Научно доказано е, че отделянето на 2 литра урина на ден се явява протективен фактор. Минималният дневен прием на течности се определя, като умножим собственото си тегло по 3 или по 4.  Така например ако човек тежи  80 кг, той трябва да приема около 2,4 литра. В никакъв случай обаче не бива да се прекалява с пиенето на течност и да се отива в другата крайност. Тогава урината се разрежда твърде много и факторите, които пречат на образуването на камъни, се елиминират с нея.  

Сподели във Facebook