Доц. д-р Валерия Хаджийска ръководи Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска“, най-голямото в тази област високотехнологично звено у нас. Само на 34 години е, но научната ѝ кариера под ръководството на проф. Ирена Костадинова е забележително бърза – тя е основен автор и съавтор на 55 труда. Специализирала е в Белгия, Австрия, Чехия, където придобива основни теоретични и практически умения в използването на радионуклеидите в конвенционалната нуклеарна медицина, позитронно-емисионната томография. За читателите на „Животът днес“ доц. Хаджийска обяснява приложението на т.нар. PET скенер, към който биват насочвани предимно онкологично болни от цялата страна:

Тази апаратура не се използва за поставяне на диагноза, това се прави с други образни методи. Предназначението ѝ е предимно за определяне на стадия на заболяването, доколко то се е разпространило, защото това определя следващия терапевтичен подход – дали пациентът да бъде подложен на локално лечение, например хирургия или лъчетерапия, или пък трябва да получи системно лечение. На второ място, PET скенерът се използва за определяне на ефекта от терапията или пък в нейния ход с оглед промяна.

  • Можем ли да кажем, че вече пътят от лекуващия лекар до вашата клиника е проправен, без излишно забавяне?
  • Да, клиниката работи от 6 години. В началото беше трудно, защото за колегите все още методът беше непознат. Сега част от тях са вече доста добре запознати с индикациите за изследванията с PET скенера - защото трябва да се знае, че не всички пациенти с онкологични заболявания подлежат на изследвания с този апарат. И това е преценка, която се прави внимателно както от изпращащия специалист, така и от нас. Някои карциноми не се изследват с радиофармацевтика – например на простатата, диференцирания карцином на щитовидната жлеза, някои високодиференцирани невроендокринни тумори не подлежат на изследване с този метод. Той не е чувствителен за тях и няма да даде никаква информация. Това също се знае от повечето специалисти. В някои случаи тази апаратура може да промени до 30% хода на следващата терапия или да спести ненужна оперативна интервенция. Обаче след операция пациентите не подлежат веднага на изследване, защото може да има фалшиво позитивни резултати – трябва да се изчакат поне два месеца. Същото е и за лъчетерапията, след нея трябва да минат три месеца.
  • Имат ли реално достъп до изследванията всички, на които те могат да са от полза?
  • За година броят на пациентите при нас се увеличи двойно. Това се дължи първо на влизането в действие на новия циклотрон, който позволява изследване на повече пациенти за деня, организирахме добре работата си, преминахме на двусменен режим и така постигнахме по-висока продуктивност на клиниката като цяло. И мога смело да кажа, че вече нямаме листа на чакащите, каквато имахме преди година – тогава се чакаше около 3 месеца, сега – не повече от 10 дни. Листата е силно скъсена, а работим с пациенти от цяла България. Това е голям успех.

Освен това провеждаме иновативни протоколи на изследването, защото това е единствената клиника, в която то се прави съчетано с допълнително интравенозно контрастиране. Това допринася много за по-качествена диагноза и покачва значително специфичността на изследването. Разработили сме собствен протокол за това как трябва да се прилага интравенозният контраст и го преценяваме при пациенти с определени локализации на заболяването.

  • Кои постижения ви радват, удовлетворяват?
  • Горди сме с това, че постигнахме висока колаборативност с хирургичните клиники и благодарение на добрата организация успяваме да поемем и техните пациенти, за да имат съвсем точна представа за състоянието им преди операцията. Например, ако има карцином на дебелото черво и ние видим и метастази в черния дроб, те могат да бъдат премахнати едновременно. Горди сме с прилагането на нов метод при костна болест вследствие на карцином на простатата, имаме вече един такъв излекуван пациент. За щастие, той се повлия много добре от лечението, обаче то е скъпо, за момента касата не го покрива и пациентите трябва да си плащат. След този позитивен, окуражаващ резултат ми се иска да приложим лечението на повече хора, да видим и оценим ефекта – защото при всеки то протича субективно.

Горди сме с това, че постигнахме висока колаборативност с хирургичните клиники и благодарение на добрата организация успяваме да поемем и техните пациенти, за да имат съвсем точна представа за състоянието им преди операцията

Нашата клиника получава средства в рамките на проект по линия на Международната атомна агенция за над 1 млн. лева, спечелен е преди две години. Ще бъде изградена нова радиохимична лаборатория, в която ще се произвеждат радиофармацевтици за пациенти с карцином на простатната жлеза. Реализацията на този проект ще започне през следващата година.

- Какво Ви помага и мотивира, освен че харесвате много работата си?

- Най-важни са хората -  млади, кадърни хора, с които да се работи добре в екип. За тях аз мога да направя много, по линия на проекта, за който споменах - могат да специализират в чуждестранни клиники, да им съдействам за изграждане и в научен, и в чисто практически план. Това, на което залагам и бих работила най-упорито, е създаване на екип от мислещи хора.

Почти 90% от хората в нашата клиника са млади, за разлика от предишни години интересът се повишава видимо. Явно клиницистите вече виждат каква е ползата от новите методи, които прилагаме. Това е най-бързоразвиващата се специалност от образната диагностика, повишава се интересът от страна на младите колеги, при нас има трима специализанти. И не само лекари – в нашата специалност са ангажирани и много други медицински направления като химия, медицинска физика, рентгенови лаборанти също. Не мога да се оплача от липса на млади, мотивирани хора, но пак казвам - сработването, екипността в работата ми е основната цел. Сега сме 26 души - доста редуциран състав – по икономически съображения трябва с минимален екип да се върши максимален обем работа.

  • Имате удивително устремна кариера като лекар, а и вече като администратор, тя със сигурност има висока лична цена.
  • До миналата година не усещах цената – всичко правех с удоволствие, с желание. Но откакто от година насам се сблъсках с голямата отговорност и като ръководител, това ми донесе доста напрежение, нерви, на които явно още не съм обръгнала. Не съм свикнала и преживявам, когато се сблъскам с човешката лошотия, подмолност, и това много ме тормози. Но предполагам, че ще свикна, винаги вървя към решаване на проблема с добро, не се отчайвам. Търся подкрепата на по-знаещи и по-опитни от мен хора, за щастие, в болницата има достатъчно такива колеги. Те ми подават ръка, получавам съвети и продължавам напред. Благодарна съм, че хората ми гласуваха доверие, защото без подкрепата им не мога да вървя напред, няма начин. Не съм сама, имам гръб и се чувствам подкрепена и в клиниката, и в болницата. Защото на тази възраст, когато си сам, е извънредно трудно. Мисля, че ако сме здрави, бих могла да се справя с всичко. Детето ми е на почти 4 години и постоянно ме гризе съвестта, че не му отделям достатъчно внимание и време. Опитвам се да наваксвам и да му посветя всяка свободна минута, да рисуваме заедно, да смятаме.
  • Каква е целта, която сега преследвате?
  • Поставила съм си като основна цел въвеждането на тази нова диагностика, за която споменах, в България. Защото в момента пациентите ходят в чужбина и плащат скъпо. Дори в момента като национален консултант подготвям документ на пациент, който кандидатства за такова изследване от нашата каса в чужбина. Това е належащо, тези пациенти остават недодиагностицирани тук. Защото създаването на такава лаборатория е скъпо удоволствие – апаратура, кадри. Сега, когато имаме пари по линия на този проект, до голяма степен се доближаваме до целта - създаване на лаборатория за производство на маркирани с галий 68 радиофармацевтици за диагностика. Защото в момента радиофармацевтикът, с който работим, не лови простатен карцином и невроендокринни тумори и се налага пациентите да ходят в чужбина. Тези, които не могат да си го позволят, дълго време са объркани, защото при простатния карцином възвръщането на болестта се хваща чрез покачването на туморния маркер. Но той е лабораторен показател, а причината за покачването му не може да се открие. И пациентите чакат, докато причината не се появи и да може вече да се установи със скенер и костна сцинтиграфия. Но има метод, който много по-рано може да улови тази причина и по-рано да се приложи адекватно лечение.

Като всяка новост, ще мине време, докато стане рутинна практика. Трябва да се изработи механизмът, защото това е производство, със съответния качествен контрол, доста сложно е. Аз съм навлязла доста в материята и ме е яд, защото, участвайки в онкологична комисия, ми се иска да го имаме този метод и да го предложим за подходящия пациент. Вярвам в този проект.

 

Сподели във Facebook