Често неправилното хранене и наднорменото тегло могат да доведат до диабет тип 2. За да предотвратите заболяването е необходимо само да преразгледате менюто си.

На 14 ноември светът за пореден път потвърди непоколебимото си намерение да се пребори с коварното заболяване. По информация на Световната здравна организация диабетът влиза в тройката на заболяванията, които най-често водят до инвалидност и смърт. А най-разпространеният тип 2 се появява вследствие на ниска физическа активност и нездравословно хранене.

Затова по повод Световния ден за борба с диабета учените напомнят кои продукти повишават нивото на захар в кръвта и предизвикват инсулинова недостатъчност:

Тестени изделия

Белият хляб рязко повишава нивото на захар в кръвта, затова прекалената му употреба може да доведе до диабет. Причината е, че много тестени изделия се правят от рафинирано брашно, затова те бързо се преработват в организма и предизвикват рязко повишаване на захарта. За да се намали рискът, диетолозите препоръчват пълнозърнести продукти.

Бял ориз

Според експертите честата употреба на бял ориз също е една от причините за появата на диабет тип 2. Този продукт съдържа много малко целулоза, а голямо количество глюкоза попада бързо директно в кръвта на човека. За да се намали рискът, най-добре е белият ориз да се замени с други видове като кафяв.

Мляко

Специалистите предупреждават, че трябва да внимаваме с млечните продукти, дори да не сме предразположени към затлъстяване. В млякото, сметаната и т.н. има много наситени мазнини, които могат да доведат до инсулинова недостатъчност.

Преработено месо

Ако не искате да се разболеете от диабет, най-добре избягвайте кренвиршите и колбасите. Когато ги употребявате прекалено често, в организма ви постепенно възниква недостиг на инсулин, а оттам и рискът от захарен диабет скача почти два пъти. Организмът на човека се нуждае от месо, но само непреработено.

Сладкиши

Един от най-ефективните начини да предотвратите появата на диабет тип 2 е да ограничите употребата на сладкиши. Преди всичко сладкарските изделия водят до наднормено тегло, а това е рисков фактор за диабет. Тези продукти съдържат и много трансмазнини, които повишават нивото на холестерола и захарта в кръвта.

Сладки напитки

Различните газирани напитки, както и алкохолни като  шампанско или коняк, нанасят голяма вреда на организма. Ако пиете газирани напитки всеки ден, нивото на захар в кръвта ви постоянно ще бъде високо, което ще доведе до инсулинова недостатъчност. 

Сподели във Facebook