Дръжте слънцето на един слой разстояние

Кристина ПЕШИНА

Колкото повече градусите навън се вдигат, толкова повече ни замирисва на море. Но за да си прекараме наистина добре и да избегнем нежелани инциденти, е важно наред с джапанките, банския и хавлията да не забравяме и слънцезащитния лосион. Слънцето може да бъде както много полезно за здравето на човека, така и изключително опасно. Всички знаем колко е важно небесното светило за синтеза на витамин D, но също така знаем, че е и главният виновник за бума на рака на кожата през последните години.

Опасността, която дебне, обаче не е в състояние да откаже (особено представителките на нежния пол) от така жадувания бронзов загар. Най-малкото, което можем да направим, е да се сдобием с качествен слънцезащитен продукт. Имайте предвид, че какъвто и да изберете, той няма да ви предпази на сто процента от ултравиолетовите лъчи, затова е важно да сте внимателни и пестеливи с излагането на слънце. Високият слънцезащитен фактор не оправдава по никакъв начин целодневното пържене на плажа.

С големи цифри върху опаковката на всеки предлаган продукт е посочено нивото на UVB защита. Всъщност това са най-опасните лъчи. Те са тези, които причиняват изгаряния, парене на кожата и са отговорни за 90 процента от случаите на рак на кожата. Това не означава, че UVA лъчите са безвредни. Те проникват дълбоко в дермата, което води до разрушаване на колагеновите влакна и еластина. Причиняват бързо потъмняване на кожата и водят до нейното стареене и образуване на бръчки. В съответствие с европейските регламенти слънцезащитните кремове трябва да гарантират UVА защита най-малко една трета от UVB защитата. Например за фактор 30 срещу UVB UVA да бъде най-малко 10.

Изборът на защитен фактор зависи както от типа на кожата, така и от слънчевите условия (продължителност, интензитет, надморска височина, географска ширина и пр.). Разбира се, хората с по-светла кожа трябва да ползват продукти с по-висок фактор. Според него слънцезащитните мазила се разделят в четири категории: с ниска защита 10 или 6, със средна – тези с фактор 15, 20 или 25, с високо ниво на защита - 30 или 50, и с много висока степен на защита - 50+. Въпреки това не се заблуждавайте от високия фактор.

Над определено ниво различията в ефективността стават минимални. Продукт със защитен фактор 30 филтрира 96,67 процента от UVB лъчите, а този с фактор 50 – 98 процента. Затова от по-голямо значение е правилната и честа експлоатация. Или с други думи - по-добре продукт с индекс 20 или 30, прилаган често, отколкото еднократно дневно намазване с индекс 50.

Спрей, крем или лосион? Изборът зависи най-вече от областта на приложение. Например може да имате крем за лице, спрей за тяло и стик за чувствителни зони (устни, нос и др.). Добре е да избирате такива продукти, които са водоустойчиви. Въпреки това след излизане от водата е добре да се намажете отново. Това особено важи за децата.

Слънцезащитните продукти съдържат антиоксиданти, които трябва да неутрализират свободните радикали, генерирани от ултравиолетовата светлина, преди те да причинят увреждане на кожата. Доколко те наистина са ефективни все още специалистите не могат да кажат със сигурност. Безразсъдното излагане на слънце по време на детството е важен фактор за рак на кожата при възрастни, алармират специалистите. Избягвайте плажа между 11 и 16 часа и нанасяйте крема на всеки 20 минути. Когато слънцето е прекалено силно, по-добре покрийте тялото си с дреха.

До 2006 г. фокусът бе насочен предимно към защитата от UVB лъчите. След това обаче се обърна специално внимание на производителите на козметични продукти да засилят защитата и срещу UVA лъчите. Макар и те да са по-малко опасни, също могат да причинят рак.

За съжаление много проверки установиха, че една четвърт от продуктите, предлагани на пазара, са с недостатъчна защита. За да намерите добър крем против UVA лъчите, погледнете продукти, които съдържат мexoryl (SX или XL), титанов диоксид, цинков окис, авобензон и оксибензон. Последните два са доста нестабилни на слънчева светлина и имат кратко действие, затова търсете фотостабилизирани версии.

Що се отнася до децата, дерматолозите съветват бебета под 6 месеца не само да не се третират със слънцезащитни продукти, но и да не се излагат на слънце. Над шестмесечна възраст използвайте продукти с най-малко 45 слънцезащитен фактор. Те не трябва да съдържат и оксибензон  или ПАБА (парааминобензоена киселина), тъй като са алергени.

Цените на слънцезащитните продукти са доста шарени. 15-20 лв. ще са ви достатъчни за среден клас, но ако държите на някоя от марките - лидери в медицинската козметика, ще се наложи да се бръкнете по-надълбоко. Затова пък те предлагат различни промоционални комплекти – детски спрей и такъв за възрастни, слънцезащитен крем за лице и спрей за тяло, комбиниран комплект продукти с висок и нисък слънцезащитен фактор и др.

Най-новото, което се предлага на пазара, е олио с високо ниво на защита. То привлича допълнително слънцето и се препоръчва за матова кожа или за вече адаптирана. Ако пък искате хубав тен и същевременно добра защита, то тогава идеално решение са предлаганите спрейове бронзанти. Те са с висок слънцезащитен фактор, но в същото време позволяват на кожата да почернява. Така хем ще се радвате на шоколадов загар, хем ще избегнете болезненото изгаряне и зачервяване.

Гамата от слънцезащитни продукти е наистина разнообразна и изборът е колкото лесен, толкова и труден. За съжаление невинаги цената оправдава качеството, но пък и висококачественото няма как да бъде евтино. Какъвто и продукт да изберете, знайте, че по-добре с него, отколкото без.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 11