Две трети от румънските джипита издават електронни рецепти

Половин година след въвеждането на електронната рецепта в Румъния тя вече масово се прилага. От 1 юли 2012 г. до края на годината са издадени над 4,2 млн., или 70% от всички рецепти за този период, съобщава в. „Романия либера”. Този инструмент е популярен както сред пациентите, така и сред медиците заради удобствата, които предлага. Две трети от румънските лични лекари вече издават електронни рецепти, а 90% от аптеките могат да ги обработват. Лекарите, които издават в електронен формат над 70% от рецептите, получават финансови стимули, според действащото законодателство.

Основна цел на проекта за електронни рецепти в Румъния е подобряване на контрола над разходите, плащани от местната здравна каса за лекарства, казват представители на SIVECO, която реализира проекта. Освен това системата за е-рецепти осигурява информация за анализ и оценка на здравния статус на населението. Електронната рецепта помага и на лекарите, тъй като намалява риска от грешки в предписанията. Пациентите пък прекарват по-малко време в аптеките.
Системата се изгражда от 1 февруари 2012 г. Проектът стартира с работата по системния анализ, изготвяне на спецификациите, разработване на системата, тестване, публикуване на нейната документация, провеждане на онлайн тренинги, обучение и тестване на платформата от крайните потребители. Само пет месеца по-късно – на 1 юли, системата вече действа.

Как работи? Първо лекарят се идентифицира в системата със своя електронен сертификат. После се идентифицира и пациентът. Рецептурният формуляр на екрана се попълва с данни според конкретния случай. От падащо меню се избира диагнозата, посочват се лекарството, количеството и дозировката.

На база на наличните в електронната система данни за пациента – алергии, хронични заболявания и други – системата може да издаде предупреждение за случаите, когато някое лекарство е несъвместимо с друго, с някое заболяване или пък ако дозировката е неподходяща. Това става на база на предварително дефинирани правила, въведени в база данни. Накрая рецептата се отпечатва на лазерен принтер заедно с двумерен баркод, съдържащ данните.

Ако лекарят е в дома на пациента и няма компютър, той носи със себе си хартиени копия, които попълва на ръка. Той подписва и подпечатва издадените рецепти. В опреден период от време лекарят трябва да въведе данните от рецептата в електронната система.

В аптеката пациентът подава листчето с двумерния баркод и се идентифицира с лична идентификацонна карта. Аптекарят също се идентифицира. Проверява се здравноосигурителният статус на пациента. Баркодът се сканира. Ако е издадена офлайн рецепта, данните се въвеждат ръчно. Лекарствата се предават на пациента и транзакцията се приключва.

По всяко време от процеса данните от рецептата се проверяват спрямо база данни относно всички нормативни условия. От наличните данни могат да се правят различни анализи чрез инструменти за бизнес анализи, генерират се и съответните отчети. Има и точкова система за бонуси за лекарите, които активно използват системата за е-рецепти.

Ползите са многобройни и започват с намаляване на времето за писане на рецепти. Имената на лекарствата се избират лесно от падащи менюта. Елиминира се ръчното писане, което нерядко води до грешки заради различията в почерка. Проверките за съвместимости на лекарства с други медикаменти и заболявания, както и проверките за правните условия за всяка рецепта, стават бързо и се избягват случаи на несъвместимост на лекарства и на злоупотреби с тях. В самите аптеки изписването на лекарствата е опростено, процедурите са съкратени.

Двете системи – старата с хартиените рецепти и новата с електронните – съществуват паралелно за известно време, давайки възможност на всички участници в процеса да свикнат с нововъведението. А това се случва реално много бързо. Първият милион рецепти е издаден само за 84 дена. Вторият милион е достигнат след 23 дена. Електронните рецепти в Румъния покриват над 80 000 различни вида медикаменти.

Проектът за електронни рецепти за лекарства е един от четирите основни проекта за електронно здравеопазване в Румъния, а за него са похарчени 8,8 млн. евро. Другите три проекта са за национална здравноосигурителна система – той е за 120 милиона евро до момента и е стартирал през 2008 г., за национална електронна здравна карта – за него са дадени 21 млн. евро от декември 2012 г., и за национална система за електронни здравни досиета. Предвижда се да има и пети и шести елемент от системата – съответно за регистри на хронично болните и за телемедицина.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 47