Традиционните лечители в Азия отдавна са запознати със здравословния ефект от употребата на джинджифил и куркума. Днес западната медицина преоткрива двете подправки и започва да ги препоръчва като средство за подобряване на храносмилането и за отслабване.

Вече е доказано, че джинджифилът и куркумата имат противовъзпалително действие. Учени от Германия установиха, че човешкият организъм започва да трупа излишна мастна тъкан при възпаления. От друга страна затлъстяването помага на възпалителните процеси и така се получава затворен кръг.

Основната съставка на куркумата е куркуминът, който блокира образуването на вещества, които предизвикват възпалителни реакции в целия организъм, включително и в червата. Изследвания върху лабораторни мишки са доказали, че тази подправка не само предотвратява възпаленията, а и понижава теглото. Куркуминът въздействал на мастните клетки и помагал за по-лесното им разграждане.

Джинджифилът имал аналогичен ефект. Някои негови компоненти предотвратявали възпалителните реакции и ускорявали метаболизма.

Немските учени препоръчват за най-здравословен ефект двете подправки да се употребяват заедно.

Сподели във Facebook