Комбинацията алкохол и горещини може да има много негативни последици, дори фатални, особено в морето. Плуващите след употребата на етанол рискуват изключително много. И в малки количества той може сериозно да повлияе върху способността на къпещите се за добра ориентация, на преценката им и недооценъчност на реалната среда, до надценяване на силите и координираността на действията в морето. При влизане в по-хладната вода след загряване и консумиране на алкохол те рискуват да се изправят пред охлаждане и мускулни спазми, коментира доц. Людмила Нейкова, ръководител на Катедра „Токсикология” на ВМА.

Тя пояснява, че жегата разширява кръвоносните съдове, за да не се покачи прекалено телесната температура. Алкохолът повишава кръвоснабдяването на кожата, което причинява потене, а то от своя страна води до загуба на течности.

Макар идеята за разхлаждане със студена бира да изглежда „отлична идея“, в действителност може да дехидратира организма, което да се прояви с обърканост, артериалното налягане рязко да се понижи и да настъпи усещане за умора, сънливост и летаргия, провокират се проблеми с дишането и сърдечния ритъм. В някои случаи кръвообращението се срива и има риск от загуба на съзнанието, изтъква доц. Нейкова.
По думите ѝ алкохолът дразни белите дробове, стомаха и червата, което може да доведе до повръщане.

Също така провокира често уриниране, което води до загуба на соли и по-късно до дехидратация.

В опита си да възстановят нормалната си работа обезводнените органи се конкурират помежду си и „крадат” вода от мозъка, който се „свива“. Мембраните на клетките на мозъчната кора се „опъват” и причиняват неимоверна болка при всяко движение. Намаленото кръвоснабдяване на мускулите и обезводняването са отговорни за болките, сковаността и слабостта в тях, за треперенето, мускулните крампи и сухотата в устата, пояснява още токсикологът.

В горещото лято клетките на тялото ни съдържат по-малко течности, потим се повече и губим повече вода

Ако пием алкохол, последният е в по-голяма концентрация в тялото и има по-силно проявени ефекти. Черният дроб обаче се нуждае от същото време за преработката му. Докато скоростта на резорбция (усвояване) зависи от много и разнообразни фактори, то скоростта на разграждане на етанола е с постоянна скорост. Алкохолната токсичност е свързана с образуването на ацеталдехид (силно токсичен междинен продукт) и неговото натрупване в човешкия организъм, което е в основата на махмурлука. Ако предната вечер е употребено голямо количество алкохол, то на следващия ден препоръката е човек да не се излага продължително време на слънце.

Редица напитки съдържат т. нар „алкохол-подобни субстанции”. Това са група вещества, които са в тъмните алкохоли (уиски, бренди, бърбън, тъмните ликьори и най-вече в червеното вино). Понеже различните алкохолни напитки съдържат различно количество и различни типове от тези „биологични замърсител“, смесеният прием на алкохол води до махмурлук с по-широк спектър от симптоми.

Въглеродният диоксид в бирата допълнително натоварва процеса на метаболизъм

при което тялото не успява да произведе достатъчно бързо нови ензими и глутатион (антиоксидант). Най-тежките симптоми: отпадналост, раздразнен стомах, гадене и умора, се отдават на т. нар. глутаминово обновяване. Глутаминът е основен източник за производство на глутатион. Високите глутаминови нива стимулират активността на мозъка и му пречат да навлезе във фазата на дълбок сън. Това прави комбинацията бира и тъмен алкохол просто мазохистична.

Не трябва да се заблуждаваме и че употребата на нискоградусови алкохолни напитки е безопасна

По същество ефектът зависи от дозата – колкото повече алкохол пием, толкова повече вреди нанасяме на организма си, категорична е доц. Нейкова.

Алкохолът в горещините може да причини много рискове за здравето и живота

Затова трябва да се внимава с неговата употреба. Да се употребява вечер, с много вода, за да се компенсира водният баланс, а освен това да се набавят и необходимите микроелементи и соли (чрез разнообразна, но нискокалорична храна - повече растителна храна, леки животински продукти - по-леки меса, нетлъста риба, нискомаслени млечни продукти), посочва още специалистът.

При обилното потене губим и въглехидрати

така че е уместна консумацията на ядки и семена, на плодове (праскови, кайсии, съдържащи калий) или фреш напитка. Добър ефект при обезводняване върху понижаване на артериалното налягане имат различните чайове, богати на антиоксиданти (зелен, билков), както и разреден и посолен айрян. С тях се намалява рискът от топлинен стрес за организма, категорична е доц. Нейкова.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook