Ефектът от лазерната епилация продължава няколко години

Процедурите трябва да започват, преди да дойде време за морето 

Тина БОГОМИЛОВА

Приматите са ни оставили окосмяването като наследство, а ние всячески се стремим да се отървем от него. И въпреки че арсеналът е пребогат, битката с маймунското все още не е спечелена.

Един от най-надеждните начини за това е лазерното обезкосмяване. 

Методът е открит през 80-те години на миналия век, извършва се с високотехнологични лазери, които изстрелват силно концентриран лазерен лъч във фоликула на косъма. Лазерният лъч обаче може да достигне до корена само когато космите са във фаза на растеж. 

Успехът на процедурата е индивидуален, зависи от типа кожа и окосмяване, здравословни проблеми, използвана техника.

Дори и на едно и също място не всички косми се намират във фаза на растеж по едно и също време. Затова и лазерните процедури се правят няколко пъти през определен период по преценка на специалистите. Обикновено се извършват между 3 и 8 епилации поне през един месец.

Така например плътните косми се повлияват по-добре от тънките, а тъмните - по-бързо от светлите. Процедурата не е чак толкова ефективна при руси или посивели косми, както и при много тъмна кожа.

Лазерното обезкосмяване се прави на всяка част от тялото, с изключение на зоната около очите. Най-често лице, подмишници, крака, ръце и бикини при жените и врат, гръб и подмишници при мъжете. 

Епилацията може да продължи от няколко минути до няколко часа, зависи от лазера и накъде е насочен. Обработката на лицето обикновено отнема от 15 до 30 минути, бикини зоната от 20 до 40, краката от 45 до 90.

Обезкосмяването е безболезнено, но се случва и малък дискомфорт като парене и лека болка. 

Преди започването на лазерното обезкосмяване не се прави никакво изскубване на косъма с корена поне месец. Най-добре помага самобръсначката, тъй като колкото по-силен е косъмът или гъсто окосмяването, толкова по-добър е резултатът.

Зоната, която ще се третира, не бива да се излага на слънце. Ако се прави на лицето, гримът е абсолютно забранен, тъй като може да се получи изгаряне. 

Веднага след процедурата мястото може да бъде зачервено, затова се предписва специален крем. Понякога кожата се покрива с корички, но преминава за няколко дни.

Излагането на слънце трябва да се избягва поне 2-3 седмици след лазера. Не се използват козметични продукти, които може да раздразнят кожата. 

Дни след процедурата може да се види, че има косми в обезкосмявания участък, но това са всъщност тези, които лазерът е атакувал и ще паднат. 

Колкото и да е напредничава и безболезнена лазерната технология за борба с окосмяването, тя не се препоръчва при инфекция на кожата, рани, херпес, онкологични заболявания, бременност и кърмене, епилепсия, диабет, прием на някои лекарства. 

На пазара съществуват множество апарати за лазерна епилация с различни характеристики. Много от тях са оборудвани с охлаждаща система, която осигурява обезболяващ ефект. За по-добър ефект се избира сравнително нов като модел лазер, както и да е сертифициран.

Появиха се и доста апарати за домашна употреба, които обаче са далече от професионалните лазери и по-скоро се доближават до епилаторите, само дето липсва болезненото отскубване.

Лазерната епилация може да изглежда скъпа, но с течение на времето се спестяват средства. В много козметични салони цените са фиксирани, въпреки че специалистите препоръчват индивидуален подход. Една и съща процедура за някои може да излезе двеста, за други – 400 лева. 

Цели крака може да струват между 300 и 430 лева, ръцете между 120 и 180, подмишници между 30 и 60 лева, бикини зона 100 – 170, горна устна – 20 – 30 лева. Цените са за една процедура за дамите, при мъжете е по-скъпо.

Често се срещат и промоции за по-евтини процедури, но те са само за едно посещение, а са необходими няколко поне през месец. 

Въпреки големите летни намаления специалистите препоръчват процедурите за лазерна епилация да започнат през студените месеци, а не когато дойде време за морето. 

Ефектът от лазерното обезкосмяване трае няколко години, но не е завинаги. Все пак не можем да спрем природата да ни връща към прародителите ни.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 150