Американското издание U.S. News & World Report определи топ 3 на най-добрите начини на хранене за 2020 г. Рейтингът е съставен въз основа на препоръките на диетолози и учени.

Класацията оглавява средиземноморската диета. Тя е лидер и в най-добрите програми за хранене за болните от диабет. Доказано е, че тази диета увеличава продължителността на живота и понижава риска от онкологични и сърдечносъдови заболявания. Авторите на рейтинга подчертават, че средиземноморската диета се основава върху съчетаване на физическа активност и употребата на ядки, както и на други полезни продукти. Задължително е избягването на червеното месо, захарта и наситените мазнини. Днес съществуват няколко варианта на средиземноморска диета – гръцка, италианска, испанска и френска. Жителите на тези страни използват различни продукти, но спазват общите принципи на здравословното хранене.

На второ място е диетата DASH, която се препоръчва най-вече при хипертония. Нейните привърженици са намалили или напълно са изключили от менюто си продукти с високо съдържание на наситени мазнини.

Трета е „гъвкавата“ вегетарианска диета - The Flexitarian Diet. Почитателите ѝ са се отказали от месото, но понякога допускат отклонения от това правило.

Сподели във Facebook