Здраве

15 Януари 2020

918

Животът днес

Всяка година авторитетни международни експерти – учени, диетолози, гастроентеролози и други специалисти, съставят рейтинг на диетите, като определят най-здравословните и най-вредните от тях. Популярните начини на хранене се сравняват по редица параметри: ефективност за намаляване на теглото, сложност при спазване на правилата, влияние върху най-разпространените заболявания (хипертония, диабет, рак). За 2020 г. негативната класация оглави кетонната или кето диетата. Става въпрос за хранителен режим с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. От тях се очаква да осигурят до 90% от енергията, необходима на организма. Тази диета действително води до бързо намаляване на теглото. Според експертите обаче ефектът е кратковременен. Първо, защото придържането към тази диета е трудно, особено за продължителен период. Налага се хората да се откажат не само от вкусни, а и от полезни въглехидрати. Второ – голям е рискът от появата на страничен ефект, наречен кетоза. Обикновено хората получават необходимата им енергия от въглехидратите, но когато те са ограничени, организмът започва да я черпи от запасите на мастната тъкан. При разграждането на тези мазнини се образуват кетони (ацетон), което трови организма. Последиците са постоянна сънливост, болки в мускулите, проблеми с когнитивните функции, защото мозъкът се нуждае от енергия, получена най-вече от въглехидратите, а не от мазнините. Променя се и емоционалната настройка – хората стават по-подозрителни и агресивни.

Международната група от експерти съобщи още, че кето диетата е опасна за сърцето, кръвоносните съдове и повишава риска от диабет. За съжаление бързото понижаване на теглото продължава да държи този начин на хранене на първо място по популярност.

Трета поредна година средиземноморската диета е на челна позиция сред здравословните начини на хранене. Нейните принципи са известни – много плодове и зеленчуци, риба, зехтин. Може и качествено червено вино в разумни количества – по-последни данни това означава 5-6 чаши от 175 мл на седмица. Доказано е, че тази диета не само държи теглото под контрол, но и понижава риска от сърдечносъдови и онкологични заболявания, както и от захарен диабет.

Сподели във Facebook