Специалисти от независимата американска лаборатория Valisure, която се занимава с проверка на лекарствата и стоките с медицинско предназначение, анализирали 300 крема, гелове и лосиони, предлагани в търговската мрежа за предпазване от слънцето. В близо една трета от тях експертите открили бензол. Това е токсично и канцерогенно вещество, което се съдържа и в изхвърляните от автомобилите газове. Използва се в производството на някои пластмасови изделия, оцветители, миещи средства и лекарствени препарати. Ако организмът на човека е подложен на продължително въздействие на бензол, това може да доведе до сериозни последици, нерядко става причина за появата на анемии и левкемия.

В официалното си заявление специалистите от лабораторията Valisure съобщиха, че от 300 средства срещу изгаряне 78 съдържат бензол. Това основно били спрейове, които са широко достъпни не само в магазините и аптеките на САЩ, а и в други страни.

„Присъствието на този известен канцероген в продуктите, препоръчвани за профилактика на рака на кожата и редовно използвани от възрастни и деца, много ни безпокои“, се казва в изявлението.

Сподели във Facebook