Здраве

20 Януари 2015

994

Животът днес

Екстремните температури може да променят съотношението на половете

В ново изследване на японски учени се твърди, че климатичните промени може да повлияят на съотношението между броя на момчетата и момичетата, които се раждат в някои страни. Специалистите откриха, че мъжките зародиши са много уязвими от ефекта, породен от климатичните промени.

От 1970 година температурите в Япония все по-често се отклоняват от нормалните стойности и същевременно в страната се отчита увеличаване на случаите на смърт на мъжките зародиши в сравнение с женските, посочват учените.

През този период е намалял броят на родените бебета от мъжки пол и са се раждали все повече момичета. Според изследователя д-р Мисао Фукуда това показва, че затоплянето на климата и температурните рекорди се отразяват негативно на мъжките зародиши.

В проучването учените анализирали данните за средните месечни температури от 1968 до 2012 година и данните за смъртните случаи на детски зародиши и на бебета, родени през този период. През последните години всеки месец в Япония се раждат почти 90 000 бебета и се регистрират около 1000 смъртни случая на зародиши. За такива случаи се приемат спонтанните аборти след 12-ата седмица на бременността.

В изследването се обръща внимание на 2 екстремни климатични прояви в Япония –много горещо лято през 2010 година и много студена зима през 2011 г. През горещото лято – с най-високи температури от 1898 година, е отбелязано увеличение на броя на спонтанните аборти през септември същата година, а 9 месеца по-късно броят на родените момчета е намалял в сравнение с броя на родените момичета.

Подобно явление е отбелязано и през следващата година – при извънредно мразовитото време през януари 2011 година са се увеличили спонтанните аборти и след 9 месеца са се родили по-малко бебета от мъжки пол в сравнение с бебетата от женски пол.

Новото изследване не доказва, а само установява връзка между климатичните промени и съотношението между пола на новородените бебета в Япония. Има и други фактори, като замърсяването на околната среда и токсините, които може да влияят на това съотношение. Учените обаче подчертават връзката между температурите през определен месец и съотношението на пола на новородените след 9 месеца.

Изследвания в тази област са правени и преди. През 2008 година бе публикувано проучване, в което бе открита връзка между много ниските температури в скандинавските страни между 1865 и 1914 година и съотношението на пола на новородените бебета. Това проучване обаче откри и връзка между това съотношение и в големите горещини.

Същевременно две изследвания във Финландия и Нова Зеландия за периода 1800–2000 година не откриха подобна зависимост.

Японските учени обаче възразиха, че нито Финландия, нито Нова Зеландия са преживели такива рекордни температури, каквито е имало в Япония, където през лятото се наблюдават големи горещини, а през зимата - големи студове, и през последните години температурите там се покачват.

Причината за по-голямата уязвимост към екстремните температури на бебетата от мъжки пол не е известна. Знае се също, че мъжките зародиши се повлияват негативно от стресови фактори, като земетресения и токсични агенти, казва д-р Фукуда.

Някои учени смятат, че последните промени в съотношението на половете на новородените в Япония може да са свързани със земетресението през март 2011 година, при което загинаха 18 000 души. (ЖД)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129