Здраве

1 Септември 2017

credoweb bg

В момента Европейската агенция по лекарства (ЕМА) е ригистрирана в Лондон, но след излизането на Великобритания от ЕС, централата трябва да бъде преместена. България е сред страните, които кандидатстват за домакинство.

Подготовката за конкурса включва създаването на сайт (www.ema-sofia.eu),  видеоклип и брошура, които да представят страната ни пред оценяващите и пред служителите на ЕМА. До 30 септември т. г. ЕК ще разгледа кандидатурите и ще обяви дали са покрити всички критерии. През октомври постоянните представители на кандидатите в Брюксел ще направят устни презентации в рамките на 3 минути. Окончателното решение се очаква да стане ясно през ноември.

За да бъде преместена централата на агенцията у нас, трябва да получим подкрепата от поне 14 страни-членки на ЕС, пише Credomedia in focus. Регламентът позволява всеки от кандидатите да гласува за себе си, като оцени още две предложения с 1, 2 или 3 точки. Девет от държавите въобще не са се включили в надпреварата -  Литва, Латвия и Естония, Чехия, Унгария, Словения, Кипър и Люксембург. „Планирам да посетя част от страните, които не кандидатстват, да се срещна с техните здравни министри и да  потърся подкрепа от тях“, обяви министърът на здравеопазването, д-р Ненков. От здравното министерство изразиха увереност, че ще получат силна дипломатическа помощ от постоянното ни представителство в Брюксел.

Източник на новината: www.credoweb.bg

Сподели във Facebook