Здраве

16 Февруари 2015

1709

Животът днес

Ендопротези заместват с висок успех увредени от артроза стави

Клиниката по ортопедия на ИСУЛ в CredoWeb

В Клиниката по ортопедия на университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват пациенти с травми, с напреднала артрозна болест и други ставни заболявания, които най-често се нуждаят от операция. Поставят се и всички видове ендопротези – най-често се подменят тези на тазобедрена и колянна става. Разбира се, това не изчерпва дейностите на клиниката, посочва нейният началник доц. Пламен Кинов. Извършват се различни хирургични интервенции на таза и крайниците, включително и микрохирургия. Много от пациентите попадат в Клиниката директно от спешния портал на ИСУЛ, който работи денонощно седем дни в седмицата. Предимството е, че там на разположение са лекари от различни специалности, например невролози, хирурзи и реаниматори, които активно участват в изясняването на диагнозата и назначаване на най-подходящата терапия за болния. 

Широко застъпени са операциите за поставяне на ендопротеза. Основната причина за тях са артрозните промени в ставите, които водят до силни болки, скованост и трайно обездвижване на пациентите. Понякога обаче подмяна на ставата може да се наложи и заради тежка травма. Операцията е с висока степен на сигурност, като успеваемостта е много висока. 

Друго направление в Клиниката по ортопедия на ИСУЛ е работата с деца. Голямо внимание се обръща на профилактиката. Някои заболявания, като луксация (изкълчване) на тазобедрена става, може да се открият и лекуват без операция успешно, но за целта е необходимо бебето да бъде прегледано на ехограф още на двумесечна възраст. 

В Клиниката се намира Катедрата по ортопедия и травматология към Медицински университет, София. Тя е създадена през 1950 г. в Института за специализация и усъвършенстване на лекарските кадри (ИСУЛ) от проф. Бойчо Бойчев. Пациентите могат да получат информация за постъпване в Клиниката и необходимите за това документи, като се свържат с канцеларията на тел. 02 94 32 310. Предварителни консултации в доболничната помощ се извършват в кабинет 224 на поликлиниката на ИСУЛ (вход откъм спешното отделение). Приемът е свободен и с направление по НЗОК.

Повече информация за работата на Клиниката по ортопедия в ИСУЛ можете да намерите на профила й в credoweb.bg

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133