Здраве

16 Февруари 2015

1235

Животът днес

ЕП подкрепи обозначаването на произхода на месото

Произходът на месото, използвано като съставка в преработените храни, трябва да бъде обозначен на етикета, заявиха депутатите в сряда. Те призоваха Комисията, която публикува доклад по въпроса в края на 2013 г., да предложи законодателни промени, за да се възстанови доверието на потребителите след скандала с конското месо и други случаи на измами с храни.

Резолюцията, която беше приета с 460 гласа, срещу 204 „против“ и 33 „въздържал се“, призовава в законодателното си предложение Комисията да се придържа към доклада си от 2013 г., според който трябва задължително да се посочва страната на произход на месото, използвано в преработените храни, за да се гарантира прозрачност по цялата хранителна верига и по-добро информиране на европейските потребители.

„След скандала с конското месо сега зависи от нас да си върнем доверието на потребителите. Ние искаме Комисията да излезе със законодателно предложение за задължително поставяне на страната на произход на етикетите, тъй като това ще помогне да се увеличи прозрачността и да се осигури ясна и пълна информация за потребителите - заяви председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа. - Разбира се, трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средните предприятия от сектора.“

Депутатите изразиха загрижеността си за вредите, които хранителните измами нанасят на потребителското доверие и здраве.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 133