Здраве

20 Януари 2015

6635

Животът днес

Естрогените атакуват от много посоки съвременния човек

Високото съдържание на естроген в организма предизвиква загуба на енергия, промени в настроението, депресия, топли вълни и коремни тлъстини. Либидото спада, сънят се нарушава, кожата става суха и се появяват бръчки. Високото ниво на този хормон може да причини и още по-тежки нарушения: симптоми на мегаменопауза или рак в някои органи на тялото, които имат естрогенни рецептори – не само рак на гърдата, но и на матката и яйчниците.

След връщането на нормалното производство на естроген в организма другите хормони реагират и хормоналният баланс се хармонизира, но възстановяването му не е лесно заради изобилието от фалшиви естрогени в околната среда. Къде можем да ги открием?

•Те присъстват в храната, защото в промишлените ферми животните се инжектират с много хормони, за да увеличават теглото си по-бързо.

•Пестицидите и торовете, които се използват при отглеждането на различни култури, подлъгват организма да ги възприема като истински естрогени.

•Производителите на пластмасови изделия използват синтетични съединения, наречени бисфеноли. Тяхната химическа структура наподобява структурата на женския естроген.

•Фалшиви естрогени се съдържат и в козметичните продукти. Някои от тях се наричат парабени, а други имат дълги, трудно произносими химически названия. Всички те въздействат като естрогените. Тези съединения присъстват в дезодорантите, парфюмите, лаковете за коса, овлажнителите, в пастите за зъби, лаковете, шампоаните, балсамите и почистващите лосиони.

Когато тези химикали попаднат в кръвообращението, те се свързват с естрогенните рецептори и имитират истинския хормон. Химическите хормони са много по-силни от тези, които организмът отделя по естествен път. Това води до излишни количества естроген, които нарушават хормоналния баланс.

1.Първата стъпка срещу опасното нашествие на фалшиви естрогени е да се намали до минимум приемането им:

•Купувайте само екологично месо и млечни продукти.

•Яжте главно органични плодове и зеленчуци.

•Избягвайте употребата на пластмасови бутилки и храни в пластмасови опаковки. Придържайте се към стъклените, керамичните и металните опаковки.

•Избягвайте козметика с парабени и петролни деривати.

2.Следващата стъпка е прочистването на организма от фалшивите естрогени.

Не е възможно да се блокират всички фалшиви естрогени, но поне може да помогнете на организма си да ги преработи и да се очисти от тях по естествен път. Това се постига с едно вещество, което се съдържа в кръстоцветните зеленчуци и се нарича  DIM (diindolylmethane).

Яжте броколи, кейл (листно зеле) и карфиол, но по-добре приемайте всеки ден по 100-200 милиграма DIM  като хранителна добавка, защото, за да има ефект, трябва да изяждате по 1 килограм броколи дневно.

3.Tретата стъпка е да се приемат храни, които помагат за правилното движение на естрогена в организма. Тези фитоестрогени се свързват с естрогенните рецептори така, че не оставят свободно място за фалшивите хормони и в същото време допринасят за постепенното повишаване на естествените нива на естроген, в случай че хормоналният баланс е нарушен.

Нарът е най-богатият източник на фитоестрогени. Изследванията показват, че те доставят същите 3 естрогена, които отделят яйчниците – естрадиол, естрон и естриол.

Препоръчителната доза е 60 милилитра сок от нар дневно. Семките на нара са много полезни. Добавяйте ги към салати и киселото мляко. Може да се приема и екстракт от нар във вид на хранителна добавка – 500 до 1000 мг на ден. Най-добрите добавки, с най-много фитоестрогени съдържат семена, плод, сок и кора от нар.

Червената детелина е друго растение, което по естествен път задоволява нуждата от естрогени на организма. Тя е богата на изофлавони, които блокират фалшивите естрогени.

Пийте по няколко чаши чай от червена детелина в продължение на 2 до 10 седмици. Червената детелина може да се приема и на таблетки - по 400 мг на ден. Но ако имате рак на гърдата или приемате хормони и хапчета против забременяване, трябва да се посъветвате с лекар.

Магданозът, мащерката, кимионът, куркумата и градинският чай също са богат източник на естествени фитоестрогени.

Най-ефикасната билка за повишаване на естрогена е черният кохош (Cohosh), известен и под името разклонена цимицифуга.  Може да се приема във вид на таблетки по 250 мг 3 пъти дневно. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129