Здраве

4 Ноември 2013

1817

Животът днес

Европа улесни лечението в чужбина

Европа улесни лечението в чужбина

От 25 октомври 2013 г., когато влезе в сила Директивата за трансгранично здравно обслужване, независимо в коя страна от ЕС живеят, гражданите имат право да избират къде да се лекуват и разходите им за това да бъдат възстановявани. За българските граждани новината е добра, но само теоретично. От новите права ще могат да се възползват на практика само заможните, тъй като НЗОК ще поеме заплащане според своите цени за здравните услуги. Това означава, че ако за несложна операция на херния примерно пациентът плати във Франция 3 хил. евро, от НЗОК ще може да очаква толкова, колкото тази интервенция струва у нас – около 500 лв.

Паола Тестори Коджи, генерален директор на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“ в ЕК, коментира трите основни пункта от гледна точка на правата на пациентите:

• Гражданите имат право да избират къде да се лекуват - в обществено или частно здравно заведение където и да е в ЕС, - а разходите им за това трябва да бъдат възстановявани.

• Предварителното разрешение за трансгранично лечение ще бъде изключение, а не правило.

• Гражданите имат право да бъдат информирани за възможностите за лечение.
Директивата не се отнася за дългосрочните грижи; трансплантацията; програмите за ваксинация. Всяка държава определя национална точка за контакт за трансгранично здравно обслужване (в България това е НЗОК). Точките за контакт ще са отговорни за предоставянето на информация на пациентите за техните права, когато решат да се възползват от трансгранично здравно обслужване. Според новата директива държавата по мястото на лечение организира и осигурява здравното обслужване, като отговаря за качеството и безопасността. Държавата, в която лицето е осигурено, отговаря за възстановяването на разходите, при условие че полученото лечение е предвидено в законодателството й.
Само в ограничени случаи пациентите трябва да искат разрешение от здравните власти в своята страна, които при отказ ще са длъжни за всеки отделен случай да обяснят какво е "медицински обосновано".

Татяна Минчева, Бон, Германия

Първите пациенти могат да се възползват от ”Здравеопазване без граници”, както наричат новата директива. Според експертите тя ще бъде особено полезна за пациенти, които се намират в списък на чакащи за евентуална операция или пък когато собствената страна не разполага с необходимите квалифицирани специалисти за конкретния случай.

Обстоятелството, че здравната каса на страната, чийто гражданин се лекува в друга държава, ще поема разходите за неговото лечение до нивата, приети в нейното ценообразуване, ще възпрепятства така наречения медицински туризъм, от който в Западна Европа се опасяват. Според  местните медии независимо от факта ,че германската медицина се ползва с високо реноме в Европа, решението за поемане на разходите по лечение до националните нива ще действа възпиращо върху желаещите да се лекуват не само от Централна и Югоизточна Европа, но и от Великобритания например.

Как на практика пациентите биха се възползвали от новата директива? Някои германски клиники вече излязоха с атрактивни предложения за оперативни интервенции, не изискващи продължителен болничен престой, който оскъпява лечението. Очната клиника „Мьорс” съобщава например, че при перде на окото изследването за поставяне на диагноза трае половин ден, а самата операция - само 15 минути, след което пациентът си отива в хотела.

Цените за незастраховани в Германия варират от 600 до 2000 евро в зависимост от сложността на операцията. Пациентът заплаща пълната стойност, след което здравната каса в родината му възстановява сумата, която би платила, ако операцията се извършва на място. Контактът с клиниките е изключително лесен, чрез сайтовете им. Там освен пълната информация за тях са и имената на лекарите и телефоните за пряка връзка. После всичко зависи от пациента и финансовите му възможности. (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 75