Коалицията за живот без тютюнев дим - България, е европейски ​лауреат на тазгодишната награда на Световната здравна организация за борба с тютюнопушенето​. Престижното отличие е посветено на Световния ден без тютюнопушене и се връчва традиционно на шест европейски организации и личности на церемония в Брюксел. На 11 юни 2019 г. България за пръв път се нареди сред получателите на приза.

 „Коалицията за живот без тютюнев дим е една от организациите, които неуморно работят за укрепването на контрола на  тютюна в България”, заяви на церемонията по награждаването Кристина Мауер-Стендер, програмен мениджър на Програмата за контрол на тютюна към Регионалния център на СЗО за Европа. Сред причините за наградата тя открои усилията на българската гражданска коалиция за информиране и активиране на обществото и институциите за подобряване на контрола на тютюна у нас. 

Плакетът на наградата на СЗО за 2019 г.

Отличените действия в България включват активната подкрепа на Коалиция за живот без тютюнев дим на дългоочакваните законодателни промени за забрана на рекламата на тютюневи изделия и подобряване на забраната за пушене на закрити обществени места. Стремежът към контрол на тютюна не е приоритет и няма достатъчно разбиране на проблема от страна на правителството и парламента, посочи Мауер-Стендер. „Мисля, че сте засели зрънце и сега правителството трябва да поеме инициативата и да го отгледа, докато даде плод”, заяви тя.

Наградата в Брюксел приеха д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията  за живот без тютюнев дим, и д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение „България без дим” и водещ експерт по политиките на коалицията. „Контролът на тютюна не е най-атрактивната тема в България - нито сред политиците, нито сред медицинските специалисти, но е изключително важен за благосъстоянието на хората дори в малка страна като България с толкова високо ниво на пушене”, заяви д-р Гешанова, като изрази увереност, че наградата от СЗО ще привлече повече подкрепа за каузата за контрол на тютюна в подкрепа на общественото здраве.

Коалицията за живот без тютюнев дим е сформирана през 2010 г. и обединява над 30 граждански организации, медии, общини и фирми в стремежа им за преодоляване на тютюневата зависимост в българското общество. Коалицията, заедно с гражданската инициатива „България без дим”, бе двигател на възстановяването на пълната забрана за  пушене на закрити и някои открити обществени места от 01.06.2012 г.

Сподели във Facebook