Фъстъците са богат източник на хранителни вещества и на мощни антиоксиданти, затова ежедневната им употреба може да понижи риска от рак и сърдечносъдови заболявания. До този извод стигнаха учени от университета „Вандербилт“ в САЩ. Те доказаха, че редовното присъствие на фъстъците в менюто намалява общата смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите този ефект се дължи на съдържащите се в тях ненаситени мастни киселини, фибри, фенолни антиоксиданти, аргинин и други много полезни вещества. Всички те подобряват състоянието на сърдечносъдовата система, върху която оказват противовъзпалително действие.

„Фъстъците са пълни с много необходими хранителни вещества, които могат да подобрят здравето. Те съдържат мазнини, белтъчини, целулоза, калий, фосфор, витамини от групата В, магнезий, както и всичките 20 аминокиселини. Фъстъците са много добър вариант, ако искате да подсилите имунната си система“, съобщиха учените.

Те отбелязват още, че веществата във фъстъците могат да понижат и риска от онкологични заболявания, помагайки на организма да се бори със свободните радикали. Противораковият ефект се дължи и на съдържащите се в тях желязо, фолиева киселина, калций, цинк и витамин Е.

Според специалистите достатъчно е ежедневно да се консумира по една шепа фъстъци, за да се постигне здравословният ефект.

Сподели във Facebook