Здраве

6 Февруари 2019

Животът днес

През 2010 г. Световната здравна организация разработи „Глобални препоръки за физическа активност за здраве“, отнасящи се за всички възрастови групи. От времето на британския епидемиолог Джереми Морис, който в края на 40-те години на миналия век откри, че физическата активност е едно от най-универсалните лекарства, много изследвания потвърдиха благотворното ѝ влияние върху здравословното състояние на хората.

А как стоят нещата при професиите, свързани с физически труд в области като строителството, селското стопанство, товаро-разтоварните дейности или др.? Според последни данни професионалната физическа активност не носи такива ползи за здравето, както извършваната в свободното време.

Анализът на 23 изследвания показва, че за разлика от двигателната активност извън трудовите ангажименти, която намалява риска от сърдечносъдови заболявания, професионалната увеличава опасността от сърдечна недостатъчност, пише списание Current Perinion in Cardiology. Колкото по-интензивна е тя, толкова рискът е по-висок.

Друг анализ на 17 изследвания с участието на 193 хиляди души доказва, че при мъжете, чиято работа е свързана с повишена физическа активност, рискът от преждевременна смърт е с 18% по-висок в сравнение с професиите, които не изискват такива усилия. При жените обаче такава връзка не е установена, съобщава изданието British Journal of Sports Medicine.

Сподели във Facebook