Здраве

18 Ноември 2014

4059

Животът днес

Фурмите - удивителният пустинен „лечител”

 Доц. д-р Димитър ПОПОВ 

Познанството на човека с финиковата палма, която ражда необичайно сладките и вкусни плодове – фурмите, датира от дълбока древност. Според повечето изследователи нейна родина са пустинните земи на древна Месопотамия, където тя била култивирана преди близо 8000 години. В продължение на столетия фурмите са основна храна на населението в страните на Близкия изток и Северна Африка. Изображения на финиковата палма са открити по стените на храмове в древните селища на Асирия и Вавилония.

В Древен Египет фурмите били използвани за производство на вино и оцет. По тези земи се е смятало, че в тях е скрита необичайна целебна сила, идваща от жарките слънчеви лъчи и живителната вода, течаща под знойните пясъци на пустинята. Съществуват множество легенди и предания, разказващи за хора, които в продължение на години са се хранили единствено с фурми. Те нееднократно се споменават и в свещените книги – Библията и Корана.

Финиковата палма се отглежда в над 30 страни.

Най-големи производители са Саудитска Арабия, Иран, Египет, Обединените арабски емирства, Ирак, Пакистан, Алжир и др. С годините финиковата палма напуска историческата си родина и завладява нови територии. В наши дни тя се отглежда още в САЩ (щата Калифорния), Мексико, Австралия и ЮАР. Неотдавна, при археологически разкопки в Израел изследователите се натъкнали на необичайна находка – семена на финикова палма, чиято възраст била оценена на 2000 години. За учудване на учените те се оказали с напълно запазена виталност, поникнали и от тях се развили палмови дървета с изключително целебни плодове, които изчезнали преди повече от пет столетия. Световният добив на този пустинен плод се оценява на около седем милиона тона. На пазара се предлагат единствено сушени фурми. Пресните са твърди и не особено вкусни. При изсушаване те придобиват оранжево оцветяване и са много по-сладки и вкусни. След ферментирането им стават тъмнокафяви, с нежна, кремообразна консистенция и изключително приятен вкус. Химичният анализ на фурмите по категоричен начин потвърди тяхната хилядолетна слава на храна, съдържаща всички основни нутриенти, необходими за съществуването на човешкия организъм.

Най-високо е съдържанието на въглехидрати – 67-75%, главно глюкоза и фруктоза.

Фурмите определено са плодовете с най-висок гликемичен индекс и по тази причина не се препоръчват на страдащите от диабет, както и на склонните към напълняване. Високото съдържание на лесноусвоими захари ги прави изключително ценна храна при значителни мускулни натоварвания (спорт, тежка физическа работа), както и при напрегната умствена дейност. Известно е, че глюкозата е единственият енергиен източник за „сървъра” на човешкия организъм – мозъка. Дори и в състояние на покой той консумира 2/3 от циркулиращата в кръвта глюкоза. Няколкото десетки килограма мускулна маса се задоволяват с оставащата една трета. Според авторитетни източници фурмите способстват за увеличаване на капацитивните възможности на човешкия мозък с цели 20%. Добре известно е също така, че захарите увеличават съдържанието в мозъка на изключително важния невротрансмитер серотонин, т.нар. „хормон на щастието”, който играе ключова роля в редица процеси в организма – регулирането на телесната температура, настроението, съня, апетита, сексуалността и т.н.

Фурмите съдържат значително количество влакнини (фибри) – 6-7,5%,

сред които доминират неразтворимите. Съдържанието на разтворимите влакнини (главно пектин) е до 3,9%. Според съвременната диетология и двата вида влакнини са особено полезни за организма. Неразтворимите фибри подпомагат и ускоряват чревния транзит и са отлично средство срещу досадната констипация (запека). Пектинът способства за детоксикацията на организма, отстранявайки редица тежки метали, радионуклиди и канцерогени. По категоричен начин е доказано, че той понижава нивото на „лошия” (LDL) холестерол и триглицеридите и препятства рязкото покачване на съдържанието на глюкоза в кръвта. Смята се, че консумирането на фурми поне два пъти седмично е отлична профилактика срещу сърдечносъдови проблеми.
Поради високото съдържание на влакнини фурмите са превъзходен умерен лаксатив (слабително). За постигане на максимален ефект няколко фурми се поставят за една нощ в чаша с вода. На сутринта цялото количество се изяжда (изпива) 15-20 минути преди закуска.  Съдържанието на белтъчини във фурмите не е високо – от 1,8 до 2,5%, но

в тях са представени всички важни за човешкия организъм аминокиселини.

Това не може да се каже дори за бананите, портокалите и ябълките, които са си завоювали славата на съкровищници на безценни нутриенти. Наличието на незаменимата аминокиселина триптофан способства за синтезирането на мелатонина – хормона на съня. Изяждането на 4-5 фурми, преди да се прегърне възглавницата, е гаранция за спокоен и здрав сън. Фурмите съдържат почти всички важни за човешкия организъм витамини, като най-силно са представени тези от В групата (В1, В2, В3, В5, В6, В9). Както е известно, редица витамини от тази група съдействат активно за усвояването на въглехидратите, чието съдържание във фурмите е много високо.

Количеството на липиди в месестата част на плодовете е твърде ниско – до 0,5%, част от които – ненаситени. Съдържанието на органични киселини е едва 0,3%. Фурмите са изключително ценен източник на редица важни за човешкия организъм минерали – калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, флуор, фосфор, селен и др. Особено високо (близо 700 мг/100 г) е съдържанието на калий, който участва в провеждането на нервните импулси в организма, подобрява дейността на мозъка, увеличавайки притока на кислород към него, и оказва положително въздействие при редица алергии. Заедно с натрия той регулира водно-солевия баланс в човешкото тяло и съдейства за нормализиране на съкращенията на сърдечните мускули и сърдечния ритъм и т.н. Поради високото съдържание на елементите магнезий, калций, мед, манган и селен, които способстват за формирането и особено за доброто състояние на костната система,

фурмите са отлично профилактично средство за хора в напреднала възраст.

Неотдавнашни изследвания установиха, че във фурмите има особени сяросъдържащи вещества, които противодействат на алергичните състояния в организма и имат благоприятен ефект при една от най-разпространените алергии – алергичния ринит, от който страдат стотици милиони хора по света.
Фурмите определено не принадлежат към диетичните продукти. Енергетичната стойност на 100 г съставлява около 280 ккал (1170 kJ). Освен като отлично средство, даващо сила, повишаващо жизнения тонус и способстващо за подобряване дейността на сърцето, черния дроб, бъбреците и храносмилателната система, още от древността фурмите са познати и със своята невероятна способност да удължават мъжката потенция и издръжливост.

От дълбините на вековете до нас е достигнала една магическа персийска рецепта, която може би ще представлява интерес за силния (а може би не само за него?) пол. В козе мляко за една нощ се накисват шепа фурми. На сутринта те се раздробяват и към получената смес се добавя щипка кардамон и лъжица мед. Казват, че този естествен афродизиак, освен че твори истински чудеса, има и чудодеен ефект и при стерилитет. През последните години този удивителен пустинен плод е широкодостъпен, при това на напълно приемлива цена, и на нашия пазар, поради което всеки може да се възползва от неговите наистина уникални свойства.
gpopov_bg@yahoo.com

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.
 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123