Учените твърдят, че гъбите са не само вкусни, а и изключително здравословни. Те подобряват дейността на мозъка и подмладяват. Съдържа елементи като мед, желязо, фосфор, калий, селен, които в другите растителни продукти са в малки количества. Предлагаме ви четири причини да включите гъбите в менюто си:

Борят се с признаците на стареене

Според изследване, проведено през 2017 г. и публикувано в списание Food Chemistry, гъбите са богати на два мощни антиоксиданта – ерготионеин и глутатион. Те предпазват от физиологичния стрес, който води до бръчки – едни от най-забележимите признаци на стареенето.

Помагат на паметта

Учени от националния университет в Сингапур доказаха през 2019 г., че две порции гъби на седмица помагат да се намали риска от понижаване на когнитивните функции, затова те са добра профилактика и срещу болестта на Алцхаймер.

Зареждат с енергия

Гъбите съдържат витамини от групата В – най-вече В1, В2, В3, В5 и В9. Всички те помагат за изработването на еритроцити, които пренасят кислорода из целия организъм, укрепват нервната система и зареждат с енергия.

Подобряват състоянието на сърдечносъдовата система

Учени съобщиха, че ако хората искат да намалят употребата на натрий и по този начин да подобрят състоянието на сърдечносъдовата си система, могат да заменят солта с гъби. Те придават на ястията наситен вкус и съдържат удивителни съединения, които са идеална подправка и намаляват необходимостта от сол.

Сподели във Facebook