Гледаме здравното си досие в интернет само с ПИН код

Отивате на преглед, но сте забравили епикризата от последния престой в болница? Няма проблем – от април всеки здравноосигурен българин ще има достъп до електронното си здравно досие с помощта на личен код. Така всички данни за поставени диагнози, изписани лекарства и проведено лечение ще бъдат достъпни в интернет по всяко време. Проектът на здравната каса, който ще стартира до месец, следва европейските директиви за въвеждане на електронно здравеопазване.

В момента в НЗОК провеждат финалните тестове. Става дума за персонален идентификационен номер - комбинация от букви и цифри, който ще се предоставя безплатно на всеки здравноосигурен. С този код лекарите ще влизат в здравното досие и ще вписват извършените манипулации, поясняват от НЗОК. Пациентите сами ще дават ПИН-а си на лекаря, когато отиват на преглед или постъпват в болница. В момента достъпът до здравното досие става само с електронен подпис, но за него се плаща допълнително.

„Ако човекът е бил на профилактичен преглед, изписан е с епикриза от болница или е получил лекарства, които се реимбурсират, ще може, когато се прибере вкъщи, сам да провери какво е отразено в досието му", обясняват експертите на касата. Информацията ще се прелива от масивите на болниците в пациентското досие. Така могат да се видят не само отчетените нови терапии, но и историята – какво е правено миналата година например.

Възможно е в определени случаи да се окаже, че са описани изследване или манипулации, които не са извършвани. Така обикновените хора ще упражняват допълнителен контрол върху здравната система и ще сигнализират в случай на злоупотреба. Достъпът до индивидуалните здравни досиета се опростява технически. Касата и личните лекари ще продължат да влизат само с електронен подпис в базата данни, а за пациентите ще е необходим само код. Предвижда се получаването на ПИН-а да става лично при джипито, запечатан в плик, подобно на кода при дебитните карти.

По думите на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков всеки пациент трябва да бъде информиран за изследванията, диагнозите и направените процедури. Този първи голям старт в електронното здравеопазване ще улесни пътя и на други проекти. През 2013 г. се очаква да бъде готова и електронната рецепта. Тя ще позволи в реално време касата да знае кой лекар какви медикаменти и в какви дози изписва на пациентите. Ще се следят и текущите разходи за лекарства. Когато един човек влезе в системата с някаква диагноза, на базата на дозировката ще знаем какво количество от лекарството ще му е необходимо, ще можем да заложим и бюджет, поясняват експертите. (ЖД)


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 46