Въпреки че глобалната епидемия от тютюнопушене е погубила много повече човешки животи от COVID-19, мерките за ограничаването ѝ изглеждат недостатъчни и непропорционални. Същевременно българските деца и младежи се нареждат на първите места по тютюнопушене, а иновативните   продукти и агресивните кампании на тютюневата индустрия представляват все по-голяма заплаха за тях. Това обявиха Коалицията за живот без тютюнев дим и Офисът на Световната здравна организация в България на 31 май 2020 г. на съвместна пресконференция, посветена на Световния ден без тютюнопушене. 

Христо Иванов, научен сътрудник към Коалицията за живот без тютюнев дим, представи данни от сравнително изследване между COVID-19 и        тютюнопушенето. Според тях за шест месеца коронавирусът е погубил 68 души в България, в световен мащаб - 224 172. А тютюнопушенето е довело до смъртта на 11 048 души у нас и 3 532 583 по света. 

Същевременно българските деца и младежи на 11 и 15 години се нареждат на първо, а 13-годишните – на второ място по тютюнопушене през последните 30 дни сред 45 европейски страни, сочат данни от доклад „На фокус: здравето и благополучието на юношите“ на СЗО. Той представя резултати от изследването „Поведение и здраве при деца в училищна възраст – HBSC“, което се провежда на всеки четири години. Според данните пушилите през последните 30 дни юноши на 11 г. са 9%, а делът им достига до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните момичета. 

„Една от сериозните заплахи пред младите хора днес са новите тютюневи продукти, които индустрията промотира с все по-привлекателни и агресивни реклами”, предупреди д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим. Тя заяви, че са необходими  строги регулации за този тип продукти като превантивна мярка и се позова на становище на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания. 

Сподели във Facebook