Здраве

2 Септември 2016

4413

credoweb bg

Плуването в различни водни басейни, както и високите температури, може да провокират инфекции или неприятни усещания в ушите. Симптомите най-често са болка и намален слух, пише в социалната мрежа за здраве CredoWeb д-р Ренета Цолова, специалист УНГ в Медицински комплекс  „Доверие“.

Кликнете върху снимката, за да прочетете съветите на д-р Ренета Цолова

След плуване и къпане във водни басейни хората се оплакват от трайно намаление на слуха, което ги плаши. Обикновено става дума за образуването на тапи от ушна кал - един от най-често срещаните проблеми през лятото. Наистина е добре да се обърнат към УНГ специалист за изясняване на състоянието. За облекчаване на симптомите може да се ползват капки за уши. Временното намаляване на слуха не е заболяване, но не трябва да се чака да се оправи от само себе си, защото може да доведе до по-тежки инфекции.

Друго често срещано сериозно заболяване на ушите през лятото е възпалението на външните слухови проходи. Причинителите може да са бактерии или гъбички. Проявява се с болка, сърбеж и намален слух. След микробиологично изследване се назначава адекватна терапия, като ушите трябва да се пазят от попадане на вода и шампоан, най-лесно с памучен тампон, намазан с крем или вазелин, до трайното излекуване. Да се внимава след това при посещение на водните басейни.

Хора, които обичат да се гмуркат, може да получат и т.нар. баротравма. При нея се получава болка и заглъхване на ушите. Ако имате такова оплакване, също трябва да посетите УНГ специалист за уточняване степента на поражение и съответното лечение.

За още статии по медицински проблеми потърсете профила на МК  „Доверие“ на credoweb.bg

 

 

Сподели във Facebook