- Доц. Колев, как става така, че слънцето, символ на живота и радостта, нерядко причинява отпадналост и умора?
- Заради високата лятна температура настъпва прегряване и отводняване на организма. За съжаление повечето хора не пият достатъчно течности, не приемат по-леки храни – предимно зеленчуци, плодове. Храните, които претоварват стомашно-чревния тракт, също водят до отпуснатост и умора. В горещината намалява и физическата активност, хората спортуват по-малко. Всичко това е източник на чувството за умора.

- А когато умората се насложи и върху заболяване?
- Особено опасен е този сезон за по-възрастните с хронични болести - сърдечно-съдови, повишено кръвно налягане. От неврологично болните са застрашени страдащите от епилепсия, някои видове главоболия, депресии. При тях обикновено това е фактор, който вторично предизвиква отпадналост и умора.

- Какъв е от медицинска гледна точка механизмът, предизвикващ умора в жегата?
- Получава се разширяване на съдовете, намалява оросяването на мозъка и поради това има постоянна тежест, човек се чувства уморен. Това са го изпитвали почти всички хора в този сезон, освен че могат да се намесят и някои хормонални промени, свързани с настроението и чувството за неудовлетвореност и умора. Но все едно, в този сезон водещи са тези фактори, които въз основа на намаленото и нарушено кръвоснабдяване на различни органи водят и до такива нарушения и оплаквания от страна не само на болните, а и на здравите.

- Какво препоръчвате?
- Общо взето, то е известно на повечето хора, но не го спазват - да се избягва излизането през деня в най-големите горещини, да се ходи винаги с шапка, да няма нагряване директно на главата и на мозъка - там може да се получи от прегряването оток, който дори да предизвика припадъци. Най-често те се дължат на рязко спадане или повишаване на кръвното налягане и могат даже да доведат до краткотрайна загуба на съзнание. А за извършващите интензивна умствена и физическа работа най-важното е да пият много течности. Да се избегне, ако не се налага наистина спешно, излагането на слънце и на горещ въздух и да се правят много по-чести почивки.

- Под течности разбираме ли бира, кола...
- Не, говорим за вода и някакви сокове. В най-големите горещини не говорим за алкохолни и безалкохолни напитки. Когато умората е доста осезаема, постоянна, е желателно да прибегнем и до помощта на някои препарати, които се продават без рецепта. За превъзмогване на чувството на умора бих препоръчал един много добър медикамент – Амбинор. Приема се три пъти на ден по една ампула в продължение на седмица. Съдържа две аминокиселини - аргинин и аспартат, които са много ценни.

Препаратът действа много добре и върху детоксикиращите процеси в черния дроб, което също спомага да не се чувстваме уморени. Споменатите две аминокиселини, едната от които е незаменима, участват и във възбудните процеси в нервната система. Именно по този начин се улеснява действието на предаването на импулсите за извършване както на физическа, така и на умствена дейност. Подпомага се работата на мозъка и не се уморяваме.
Амбинорът е с много добър ефект и затова, че не взаимодейства с другите лекарства и не им пречи. Полезен е за бременни и родилки, които също понасят по-трудно този сезон.

- Чакаме лятото за отдих, но казват, че има и два стресови пика – времето преди отпуската и след нея.
- Стресът е различен. Има ежедневен, има семеен стрес. В днешно време ние сме подложени на такъв постоянен стрес, че едва ли мога да кажа дали се дължи точно на лятото. Действително около отпуската човек бърза да свърши много неща за няколко дни и е нормално да се засили напрежението. Стресът най-често води до всекидневно стягащо главоболие и до депресии. Има реален стрес специално за кандидат-студентите и родителите им. И в този случай действително препарати като Амбинор помагат много за умствената дейност.


 
 

Сподели във Facebook