Здраве

19 Декември 2011

1829

Животът днес

Грижа за сърцето

Кардиолозите няма да почиват особено по време на празниците, защото статистиките отдавна са доказали, че положителните емоции също натоварват сърцето. Това е причината в почивни дни пред спешните кабинети винаги да има опашки, а интензивните отделения да се препълват.
Важно е да се знае, че изключително рядко сърдечните кризи идват като гръм от ясно небе. В повечето случаи дълго време преди това организмът е давал сигнали за проблем, но никой не им е обръщал внимание.

Факторите, които натоварват сърцето по празниците, са напълно обективни. На първо място са преяждането и препиването. След това идват безсънните нощи и опитът да си наваксаме по различен начин скуката от еднообразните работни дни. Ако във всекидневието си един човек редува бюрото с леглото, а в отпуската си се хвърли на екстремни преживявания, рискът сърцето да го предаде е доста висок.

За да не се помрачават хубавите ваканционни дни, съобразявайте натоварването с обичайния си начин на живот. Ако вече приемате медикаменти срещу високо кръвно или други хронични проблеми, спазвайте стриктно лечебната схема.

Най-добре е редовно да следите състоянието на сърдечно-съдовата система чрез профилактични прегледи и изследвания. Достатъчно е личният лекар да измери артериалното налягане, да направи кардиограма, да определи индекса на телесната маса и да провери нивото на холестерола, триглицеридите, кръвната захар, за да се ориентира има ли данни за проблем. Ако се установят рискови фактори или нещо по-сериозно, след консултация с кардиолог трябва да започне своевременно лечение и промяна в начина на живот.

Понякога здравословното хранене и увеличената физическа активност са достатъчни за понижаване на кръвното и на холестерола. При значителна част от хората се налага и прием на медикаменти, които трябва да се пият редовно и продължително, за да имат ефект. Пропуските на хапчета често завършват със спешен прием в болница.

А по отношение на празничните трапези рибата със зелена салата никак не е по-лоша от свинското със зеле. Освен това носи полза за здравето.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 196