Грижа за тялото през пролетта

Основната разлика по отношение на здравето между живеещите в Източна Европа и гражданите на старите демокрации е профилактиката. При нас тя почти отсъства, а в развитите държави е в основата на здравните и осигурителните системи. Точно затова средната продължителност на живота тук е доста по-ниска от тази в Германия, Италия и Франция например. Не че там не са изложени на вредности, стрес и болести, но просто правят всичко възможно да предотвратяват развитието на заболявания или поне да ги откриват на най-ранен етап, когато лечението е ефективно, по-кратко и несравнимо по-евтино. Постепенно чисто финансовите причини ще научат и нас да бъдем по-отговорни към себе си и близките си, след като нямаме волята да се грижим за организма и психиката си просто заради ценността на здравето и живота. Това съвсем не е толкова трудно. Можем да започнем с малки крачки, но важното е да бъдем постоянни. Ето какво е препоръчително да направи всеки за себе си през пролетта, след периода на вирусни инфекции и хранене с преобладаващи месни, концентрирани и консервирани храни.

1. Контрол на теглото. Не вярвайте на преценката „на око”, просто се премерете. Качествените домашни кантарчета отдавна са на достъпна цена във всеки по-голям магазин. Но да знаете килограмите си не е достатъчно. Важният показател е индексът на телесната маса. Той се изчислява сравнително лесно: цифрата на теглото в килограми се разделя на цифрата на ръста в метри, но повдигната на квадрат. Ако например един човек тежи 75 килограма и е висок 1,70 м, неговият индекс на телесната маса е 75, делено на 2,89 (1,70 на втора степен е 2,89), следователно крайният резултат е 25,95. Здравословните стойности на индекса са от 19 до 25. Няма значение дали става въпрос за мъж или жена. При стойности от 25 до 29,9 има свръхтегло. От 30 нагоре става въпрос за затлъстяване. Полови различия има обаче при нормата за коремната обиколка. Рискова при мъжете е обиколка над 94 см, а при жените – над 80 см.

2. Измерване на кръвното налягане в продължение на една седмица. Най-добре е да мерите сутрин, преди ставане от леглото. Задължително се използва апарат с маншет за мишницата, а не за китката. Апаратите за китка служат само за ориентиране, и то при млади (под 30–35 г.) хора. Измервайте три пъти последователно и запишете средноаритметичната стойност за систолното (горното), диастолното (долното) налягане и пулса. Ако повечето измервания през седмицата показват средни стойности над 140 на 85, посетете личния си лекар. Към специалист трябва да се обърнете, ако дори и еднократно измерите налягане над 150 на 95. Трябва да сте наясно, че хипертонията може дълги години да не дава никакви субективни оплаквания, но това не означава, че не уврежда организма ви. Колкото по-рано започнете да контролирате високото кръвно, толкова по-голяма ще е ползата за здравето. Съвременните апарати имат сензор за аритмия. Ако при измерване се индикира неритмичен пулс, причината за това трябва да се установи чрез електрокардиограма (ЕКГ).

3. Основни лабораторни изследвания. Това може да стане чрез направление от личния лекар, но и директно в лабораторията. Цената не надхвърля това, което ще платите, ако отидете на пицария. Всяка година е добре да се проследяват стойностите на кръвната захар, на холестерола, левкоцитите и хемоглобина, креатинина (за бъбречната функция), чернодробните ензими (АсАТ и АлАТ). В проба от урина трябва да се види дали съдържа белтък и има ли ненормално съдържание в седимента (бактерии, кристали, еритроцити, левкоцити). Началните изменения при диабет, при атеросклероза, бъбречни и чернодробни заболявания могат да протекат напълно безсимптомно. А чрез изследване на кръвта и урината сутрин на гладно ще се установи има ли някакъв проблем. (ЖД)

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90