Тъй като сме в сезона на грипа и по-конкретно на неговата втора вълна, на преден план излиза притеснението как при симптоми на вирусна инфекция да се различи дали е обичаен сезонен вирус или COVID-19.

Акад. Ангел Гълъбов вече даде експертен съвет по темата. Докато грипът започва остро, за броени часове с втрисане, висока температура, силна отпадналост и болки в ставите и мускулите на цялото тяло, коронавирусът започва по-бавно - с бистър секрет от носа, болки в гърлото, първоначално леко и след това засилващо се неразположение, не толкова висока в началото температура и от следващите дни - суха кашлица, която се задълбочава. В хода на заболяването е възможно да се появят и симптоми на затруднено дишане: учестени дихателни движения, чувство за задух, недостиг на въздух, необходимост „да си поемаш въздух по-дълбоко“ и др.

Въпросът е и в това, че заради силните притеснения от коронавируса, хора с други инфекции могат да развият психосоматични симптоми, което допълнително да усложни състоянието им. 

Какво всъщност може и трябва да се направи при симптоми на вирусна инфекция:

1. Започнете със специфичен противогрипен медикамент, защото е  много вероятно да сте заразен с грипен вирус. Дори и да не се окажете с грип, това няма да ви навреди.

2. Останете у дома, на легло, опитайте се да се изолирате от другите членове на семейството, като ползвате отделни съдове за хранене, кърпи за ръце и лице и т.н.

3. Почиствайте често дръжки, мивки, тоалетни с разтвор на белина.

4. Вземайте симптоматични лекарства срещу температурата, кашлицата и болките, както и общоукрепващи средства - витамини, имуномодулатори.

5. В огромния процент от случаите заболяването ви ще отзвучи.

6. Ако настъпят усложнения - трудно дишане, нов пик в температурата, прояви от сърдечносъдовата система - аритмия, упорита тахикардия и др., тогава има смисъл да потърсите болнична помощ чрез контакт с личния лекар или спешната помощ.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook