Здраве

13 Януари 2014

1855

Петър Галев

Грипът не бива да се изкарва на крак

С проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести, ръководител на катедра в Медицинския университет в София, разговаря Петър Галев

- Проф. Тихолова, напоследък има тенденция грипът или да се неглижира от заболелите или пък да се изпада в паника от него...
- И двете крайности не са оправдани. Грипът в България има ясно изразена сезонност, не е нещо неочаквано и всяка зима се срещаме с него. Обикновено паника възниква, когато се разпространи вирус с екзотично име, какъвто беше случаят с така наречения „свински”, а след това и „птичи” грип. Но истината е, че обикновено сезонният грип нанася повече поражения от широко дискутираните в обществото щамове. Важно е преди зимния сезон рисковите пациенти да се ваксинират, а по време на обявена епидемия да се вземат всички мерки за предпазване от заразяване. Но това е доста трудно, защото грипният вирус се разпространява много лесно – по въздушно-капков път.

Още за грипа - симптоми и лечение, може да прочетете в тематичната страница в CredoWeb ГРИП

 



- Как да се различи грипът от друго сезонно заболяване?
- Това е задължение на общопрактикуващите лекари и те са добре запознати с клиничната картина на грипа. Той започва много рязко с висока температура и втрисане, болки в цялото тяло, силна отпадналост. Докато повечето от баналните вирусни инфекции не са така екстремни, там се започва постепенно с болки в гърлото, запушване на носа, кашляне, неразположение, може да няма температура или тя да е леко повишена. Вече са широко достъпни бързите тестове за грип, при които се използва като материал носогърлен смив, а резултатът излиза за броени минути. Те са много полезни при колебание дали да се започне лечение със специфичните противогрипни препарати.

- Кога трябва да се прилагат те?
- При пациенти, при които има опасност от тежко протичане на заболяването и които могат да развият сериозни усложнения. Това са хронично болните, възрастните хора и някои други специфични категории. Противовирусните препарати са отдавна познати в България. С римантадина, който е активен срещу грип тип А, имаме опит от няколко десетилетия. На разположение са и невраминидазните инхибитори, които действат срещу грип А и грип Б. Те са единственото специфично лечение, насочено срещу самия грипен вирус. С навлизането им в медицинската практика се постигна качествена промяна във възможностите за терапия. Преди това можехме да лекуваме само симптомите и усложненията, а чрез противовирусните препарати атакуваме самия причинител. Не бива обаче да се допуска компрометиране на антигрипните лекарства чрез неправилно или ненавременно приложение. Специфичните противовирусни средства имат място и в профилактиката на грипа при определени обстоятелства.

- Каква е ролята на антибиотиците при грипа?
- Нито едно вирусно заболяване не се лекува с антибиотици. Но при възникване на бактериално усложнение, например пневмония, те са задължителни по предписанието на лекар.

- Все още антибиотици се приемат, за да се свали високата температура...
- Това е напълно несъстоятелно! Антибиотиците не са средство срещу температура, нито срещу кашлица. Те са антибактериални препарати, които трябва да се прилагат при съответните показания. А по отношение на температурата, тя трябва да се сваля с лекарства, когато е над 38 градуса.

- Оправдано ли е грипът да се изкарва на крак?
- Това е сериозна грешка на първо място за самия пациент, който рискува да се влоши и да развие усложнения. Грипът силно интоксикира организма и затова е необходима почивка в домашна обстановка, прием на много течности, овладяване на симптомите и бърза реакция при развитие на евентуални усложнения. От друга страна, движейки се в обществото, болният заразява много други хора.

- Кога се налага болнично лечение?
- Най-често в болница постъпват пациентите с усложнения на фона на съществуващи предишни хронични здравословни проблеми. Често се налага и малки деца да се хоспитализират, защото при тях състоянието може да се влоши много бързо. Сред грипните усложнения водещото е пневмонията, но всяка година имаме пациенти с менингити, с инфекции на средното ухо, миокардити, бъбречни възпаления. Важно е в хода на заболяването при всяка съществена промяна да се сигнализира личният лекар, който да решава как трябва да се постъпи.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 82