Здраве

20 Януари 2011

2425

Петър Галев

Грипът не е проста настинка

В Западна Европа грипът вече се разпространява усилено, а практиката показва, че са му необходими до 3–4 седмици, за да дойде и у нас, каза пред „Живот и Здраве” доц. Камен Плочев, началник на инфекциозната клиника във Военномедицинската академия.

В Южното полукълбо се разболяват основно хора във възрастовата група 17–40 години. Причината най-вероятно е в тяхната по-голяма социална активност и чести посещения на многолюдни места.

Грипният вирус се предава по въздушно-капков път и е силно заразен. Поради това един болен, който пътува например в градския транспорт, може да зарази десетки други хора.

Актуалният причинител отново е A-H1N1, който миналата година стана масово известен като „свински грип”. Но сега вирусът е леко видоизменен и се нарича „Калифорния”. Все още не може да се каже колко агресивен ще бъде.

Наблюденията на доц. Плочев през последните дни са, че една част от пациентите попадат в болницата директно с усложнение, без преди това да са имали типичните оплаквания. А при изследванията каква е причината за тяхната пневмония се оказва, че тя се е развила именно като усложнение на грипа.

Иначе клиничната картина на заболяването е много характерна – внезапно начало с втрисане и висока температура, силна умора, болки в цялото тяло. Това се дължи на интоксикацията, която вирусът причинява при инвазията си в организма. Едно от честите усложнения е именно пневмонията, защото грипът предизвиква и локални промени в имунната защита на белия дроб.

В дихателните пътища има малки реснички, които придвижват всички чужди тела отвътре навън, както и специална защитна слуз. Тези защитни бариери се разрушават от вируса и в белия дроб масово попадат болестни причинители и предизвикват пневмония. Тя се лекува с антибиотици, но самият грип не се влияе от тях. Затова е грешно в първите дни от заболяването да се пият такива препарати.

Според доц. Плочев сме на границата на крайния срок за противогрипна ваксина, която трябва да се постави преди масовото разпространение на заболяването. А когато този срок е пропуснат, може да се направи профилактика чрез прием в продължение на 20 дни по 1 таблетка на известните противогрипни препарати тамифлу или ремантадин. Те се използват и за лечение, но вече в по-високи дози, определени от лекаря.

Ако специфичното лечение започне навреме – до 48 часа от началото на първите симптоми, значително намалява тежестта на заболяването, както и опасността от усложнения.

Грипът не е проста настинка и изисква задължително оставане в леглото, прием на много течности, овлажняване на въздуха в стаята, по-лека храна, както и задължително посещение на лекар при влошаване на състоянието на пациента. За повлияване на неприятните симптоми се приемат в умерени дози противотемпературни и противоболкови лекарства, таблетки за смучене, сиропи за улесняване на отхрачването, капки за нос.

В дома на болния е добре той да е изолиран в отделно помещение, в което околните да влизат с маска. Малките деца и старите хора трябва да са особено предпазливи, защото обикновено при тях грипът протича по-тежко.

Заразяването се улеснява при състояния на хронична умора, нерационално хранене, застоял режим на живот. При обявена епидемия много хора вече свикнаха да носят многослойна маска на устата, поставяна на многолюдни места. Спорно е доколко тя може да предпази, но специалистите не отхвърлят напълно ролята й.

Живот и Здраве” ще ви информира през цялата зима за предпазването и лечението на грипа чрез интервюта с водещите български специалисти.  Още информация по темата четете на сайта health.bg.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 151