Здраве

9 Декември 2013

1822

Петър Галев

Грипът ни сграбчва изведнъж

С акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология на БАН разговаря Петър Галев

- Акад. Гълъбов, имат ли отношение температурите навън към разпространението на грипа?
- Само доколкото при по-меко време хората излизат и контактуват повече помежду си и така улесняват предаването на вируса по време на епидемия. Иначе самият вирус е доста издръжлив на температурните колебания през зимата. Но е доказано, че студът като физичен фактор усилва оксидативния стрес, който е основен фактор в болестотворния процес в организма, патогенезата на грипа. Нашият екип е провеждал изследвания и има приноси върху оксидативния процес при грипната инфекция.

- От какво се унищожава вирусът?
- От дезинфектанти, включително препарати обезмаслители. В обвивката на вируса има доста липиди, които се унищожават от тези препарати. Също така високите температури при готвене убиват грипните вируси. Докато аденовирусите например, които причиняват заболявания в предгрипния период, са силно устойчиви, подобно на спорите на някои видове бактерии, и затова лесно се предават с мръсни ръце.

- Какви са особеностите в предаването на грипния вирус от човек на човек?
- Грипът е типична капкова инфекция, т.е. заразяването става чрез попадане на секрети от болен човек в респираторния тракт на здрав. При това може да няма пряк контакт между двамата. Известно време секретите на болния могат да престоят в околното пространство под формата на аерозол, който да бъде вдишан от околните. Предаването става също и чрез ръцете, макар и по-рядко.

Прекият контакт е по-характерен при предаването на риновирусните инфекции (хремата), най-често срещани през есенно-зимния сезон. При тях, когато болният киха и прикрива устата си с ръка, а след това се хване някъде, той замърсява съответната повърхност и следващият, който пипа там, може да пренесе вирусните частици в своя организъм, като пипа устата, носа и очите си. Затова болните не трябва да кашлят в шепите си, а в кърпичка или най-малкото да закриват уста с ръкава на дрехата. А за всички препоръчвам щателно да измиват ръцете и лицето си след посещения на обществени места.

- Има ли вече случаи на грип у нас?
- Все още не. Информацията ми е лично от д-р Ангел Кунчев от Министерството на здравеопазването, който е много сериозен специалист епидемиолог. Единични случаи на грип има в най-западните части на Европа и в някои от северните държави. Но не говорим за взривове. Там са изолирали грипен вирус A(H1N1), който беше известен като „свински” грип и присъства от 4 години. Срещу него е включена защита в актуалните противогрипни ваксини. Както и срещу новия вирус Тексас A(H3N2).

- Късно ли е вече да се ваксинираме?
- Все още не е късно, защото е възможно при нас грипна вълна да се появи в края на януари и през февруари, а дотогава има повече от месец. Общо взето, около три седмици са нужни на организма след ваксина, за да изгради защитата си срещу очакваните причинители на грипа.

- Защо грипът започва така внезапно и ни събаря на легло?
- Това протичане е заложено в самата природа на грипните вируси. По структурата на техния геном те са в един отделен, фигуративно казано, остров. На отделни острови по своя наследствен апарат е всяко отделно вирусно семейство, а те са над 20, включващи болестотворни за човека вируси. Докато животните, растенията и микроорганизмите са в генетично отношение на един и същ остров. На френски „gripper” означава „сграбчвам”. Вижте колко точно е наречено заболяването. Друг е въпросът, че у нас медиците като студенти не изучават достатъчно вирусология и поради това невинаги си обясняват какво става в тялото при инфекция с грип.

Заболяването атакува по две основни писти. Първата е така нареченият оксидативен стрес. Той възниква при контакта между клетките на имунната система и поразените от грипните вируси клетки на цилиндричния ресничест епител на белия дроб. При този процес се отделят силно токсични вещества, наречени прекисни радикали, които поразяват най-малките кръвоносни съдове – капиляри и артериоли. Израз на това поражение са първите симптоми на грипа – втрисане, висока температура, силна отпадналост и главоболие, не поддаващо се на аналгетици. Едва след 24 до 48 часа се появяват и типичните белодробни увреждания – трахеит, бронхит и евентуално бронхопневмония. Извънбелодробните усложнения на грипа се причиняват именно от оксидативния стрес чрез пораженията върху кръвоносната система. Затова е много важно лечението да започне максимално рано.

- Каква трябва да е първата реакция?
- Прием на специфичните препарати срещу грипните вируси, които са създадени специално за тази цел. Агресорът трябва да се атакува, без да се засегнат здравите клетки. И понеже е ясно, че грипният вирус е изключително прилепчив, стратегията е - на болния да се дава лечебна доза антивирусен препарат (римантадин хидрохлорид например или оселтамивир, в зависимост от доказаната чувствителност на циркулиращия грипен вирус), а на околните (контактните) в семейството – малка доза от препарата за т.нар. екстрена профилактика за периода на епидемичната вълна, за да се предотврати тяхното разболяване.

Другите препарати срещу грип освен римантадин могат да се приемат в профилактична доза, но цената им е доста висока. Освен това задължително се включват антиоксиданти – витамин Е (след пубертета) и витамин С, както и имуномодулатор. В България се предлага ефективен препарат с диво индиго, бял кедър и ехинацея. Антибиотици трябва да се прилагат само по лекарска преценка след признаци за бактериална инфекция. Разбира се, място имат и симптоматичните средства срещу болката, температурата и кашлицата.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80