Здраве

3 Февруари 2012

2215

Животът днес

Грипът трябва да се кара на легло


С д-р Вероника Делчева, общопрактикуващ лекар в XVІІ ДКЦ, разговаря Камен Здравков

- Д-р Делчева, започнаха ли да идват много пациенти с грип?
- Да, през последните няколко дни потокът от болни с грип рязко се увеличи. Засега най-много са децата и по-младите хора, а при възрастните още няма такъв пик.

- Налага ли се да пращате проби във вирусологичните лаборатории, или е достатъчна клиничната картина, за да стане ясно, че заболяването е грип?
- По време на вече разгърната епидемия се приема, че пациентите с определени признаци са болни от грип. Но винаги имаме готовност и системата работи перфектно да пращаме материал за серологично изследване.

- Грипът се съчета с тежки зимни условия и много болни хора не могат да отидат до поликлиниката, какво ги съветвате?
- При най-тежките случаи, когато това обективно се налага, правим и домашни посещения въпреки изключителната натовареност на кабинетите. Но лично аз не съм привърженик на лечението по телефона. Нищо не може да замени контакта на лекаря с пациента, данните от прегледа. Още повече ако се налагат лабораторни изследвания или рентгенова снимка, това няма как да стане дистанционно. Всеки трябва да знае, че посещението на амбулаторията е в негова полза. Когато преглед вече е направен, след това можем да контактуваме и по телефона за допълнителни съвети и за проследяване на състоянието.

- С типичните симптоми ли протича грипът тази година?
- Основните оплаквания са от висока температура с втрисания, силни болки в гърлото, суха, дразнеща до лаеща кашлица и отпадналост.

- Вече натъкнахте ли се на усложнения от вируса?
- Да, имаме такива случаи в практиката. Става въпрос за вирусни пневмонии, основно при хора, които имат допълнителни хронични заболявания.

- Вярно ли е, че вирусните пневмонии не могат да се установят със слушалка?
- При съмнение за това заболяване правим кръвни изследвания и рентгенография. Тогава можем да сме сигурни настъпило ли е усложнение.

- Отдавна се знае, че ранното лечение е решаващо за навременното овладяване на грипа. Вие какво предписвате на вашите пациенти?
- На първо място аз винаги съветвам хората да мислят по-отрано за предпазването от грипа. Най-добре е през есента да се направи ваксина. Но вече е късно за това. Освен това е важно човек да влезе в зимния сезон с укрепен имунитет. Това означава здравословен начин на живот, който включва разнообразно хранене без преяждане, адекватно за възрастта движение и много важния елемент – борба със стреса. Всички сме свидетели, че масово у нас хората преяждат, при това с мазни и тестени храни, обездвижват се и постоянно са напрегнати. А после се учудват защо боледуват често...

- И все пак, когато вирусът ни връхлети?
- Широко използвам противогрипния препарат ремантадин, който се е доказал през годините. Това лекарство е подходящо и за профилактика по време на епидемия, и за лечение при вече настъпило заболяване. Разликата в двата случая е в дозата. Лечението трябва да започне максимално бързо по предписание на лекаря и схема, описана от производителя, а за профилактика може да се взима по 1 таблетка дневно за максимум 30 дни.

- Кой и кога може да пие лекарството за профилактика?
- Препоръчва се за деца в училищна възраст, т.е. над 7 години, и за възрастни, които са изложени на риск от заразяване. Ако вече в дома има болен или работата е свързана с множество контакти, профилактичният прием предпазва от грип.

- Какво друго съветвате вашите пациенти?
- Когато са болни, да не ходят на работа, защото така усложняват своето състояние и подлагат на риск от заболяване околните. Грипът изисква почивка на легло, прием на много течности и по-лека храна, проследяване на температурата. Не трябва да се прекалява с антипиретиците, особено ако термометърът сочи до 38 градуса. Повишената температура, когато не е екстремна, е част от борбата на организма с инфекцията.

- Как да разбере пациентът, че вероятно развива усложнение?
- Ако въпреки лечението температурата остава много висока повече от три дни, ако кашлицата се засилва, а чувството на отпадналост премине в безсилие и унесеност, непременно да се търси повторна лекарска консултация.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 200