Здраве

10 Февруари 2018

Животът днес

Употребата на грозде понижава риска от появата на депресия и като цяло подобрява психическото състояние на хората. До този извод стигнаха американски учени, които наскоро проведоха изследване. Оказало се, че гроздето съдържа полифеноли, на които се дължи положителният ефект.

Под думата депресия повечето хора разбират лошо настроение, но специалистите, употребявайки този термин, имат предвид конкретно психическо разстройство, което се нуждае от лечение.

Авторите на последното изследване провели редица експерименти с лабораторни мишки и установили, че полифенолите позволяват на организма по-ефективно да се съпротивлява на процесите, характерни за депресията, както и на проявите на тревожно разстройство.

Учените са убедени, че получените от тях резултати не само доказват ползата от гроздето, а и ще помогнат да бъдат разработени нови средства за борба с депресията въз основа на съдържащите се в този плод полифеноли. 

Сподели във Facebook