Често виждаме по улиците деца със затлъстяване, крачещи до родители с абсолютно същия проблем. Това е особено видно през лятото, когато оскъдните дрехи разкриват, че често ситуацията е излязла от контрол – в буквален и преносен смисъл. „Какво да направиш, гени.“, въздъхват обикновено бая закръглените родители и с това прехвърлят отговорността на някой отдавна прехвърлил се в небитието роднина.

Килограми по традиция

Но който и лекар да попитате, веднага ще ви каже, че генетичният фактор не е единственият, който носи вина за затлъстяването. Защото, ако в семейството е прието да се готви мазна и калорична храна, да се ядат големи порции и да се „разреждат“ с газирани напитки, то и здравата генетика може да се окаже безсилна. Повече от ясно е, че детето наследява не само гените, но и семейните традиции, в това число мазната и богата на калории храна. Така се стига до затлъстяването, което е огледало на начина на живот.

Между причините за детското затлъстяване лидер са хамбургерите и всякакви други сродни фастфууд. Често именно с бързите храни родителите се опитват да отхвърлят още една грижа на принципа „Абе, колкото да не е гладен“. И се получава така, че детето не е яло много, но толкова калорична и нездравословна храна започва да движи стрелката на кантара неудържимо нагоре. Затлъстяването при децата обаче се превръща в световен проблем, с който лекарите все по-трудно се справят.

Лятото – сезон за здравословно хранене

Лятото е най-подходящо, за да се преразгледа менюто на детето. Плодовете и зеленчуците сега са в изобилие, а и училището няма да пречи на преминаването към друг тип хранене.

Специалистите са категорични, че правилното отношение към храненето може и трябва да се формира у всяко дете. Да се спазва балансът, съотношението между белтъчини, въглехидрати и мазнини. Преяждането се изключва. Старайте се да употребявате пресни продукти, особено риби и меса. И ограничете до минимум сладките газирани напитки, майонезата, колбасите и сладкарските изделия.

Основното правило е: закуска, обяд, вечеря и две междинни закуски.

Бягайте от наднорменото тегло и диабета

Не бива да пропускаме физическата активност, защото за никого не е тайна, че съвременните деца много малко се движат. А лятната ваканция често я прекарват пред компютъра. Ендокринолозите са пресметнали, че шест часа седене всеки ден, повишават три път риска от захарен диабет и затлъстяване.

Ако не послушате специалистите, вероятността вашето дете да попадне между десетгодишните с диабет тип 2 (каквито вече има) е много голяма. Това заболяване е типично за възрастните хора, но вече се появява и при децата. Основната причина отново е обездвижването и нездравословното хранене.

Ендокринолозите твърдят, че в организма на човека има т.нар. метаболитна памет. Необходимо е да водите десет години здравословен живот, за да преодолеете последиците от вредните навици.

Естествено, растящият организъм трябва да се храни. Но не забравяйте, че той трябва и да изразходва енергия. Ако половината ден е карал велосипед, плувал е или е играл футбол, а след това обилно е обядвал и отново е хукнал навън, няма да има проблеми. Но ако цялата му двигателна активност се ограничава с това да отиде от дивана до стола и обратно, то колко калории ще са му нужни?

Така че тайната е проста: детето през лятото трябва да скача, да бяга, да спортува каквото и да е – т.е. изобщо да не седи или лежи с таблета и с телефона. Само така ще се раздели с излишните килограми и няма да натрупа нови.

Сподели във Facebook