Изключително чести, особено при по-млади хора са симптоми като газове, подуване в коремната област, редуване на диарични изпражнения и упорит запек (той определено повече се наблюдава при жените). Тези оплаквания по правило се засилват през преходните сезони, когато започва да се променя времето от топло към студено и от студено към топло.

Защо младите и хората в трудоспособна възраст са все повече сред пациентите с изброените симптоми?

Първата и най-съществена причина е стилът на живот и начинът на хранене. Широко известно е, че съвременният живот, който е изключително интензивен, с високи изисквания, създава и поддържа постоянно напрежение у работещите хора. За да могат да се докажат в професията, да оправдаят очакванията към тях, изместват храненето от приоритетното му място. По-важно е да свършим работа, да отхвърлим задачи със срокове и ако остане време, се храним с каквото ни падне, каквото има някъде наблизо, накрак. Всички оплаквания, които споменах, обаче са знак, че гастроинтестиналният тракт започва да страда от това, че остава на второ, трето или на последно място. Що се отнася до преходните сезони, то е известно от много години в медицината - като се променя времето, организмът е изложен на по-висок стрес и всички хронични оплаквания се обаждат. Това важи и за гастроинтестиналния тракт - появяват се болки, газове, подуване на корема. Естествено това е свързано и с храната, която се приема примерно в началото на лятото - значително повече сурови зеленчуци и плодове.

Много хора решават също, че с идването на лятото трябва да отслабнат по-бързо, да влязат незабавно в някакви поставени от тях самите норми и минават изцяло на плодова диета, което може да предизвика също засилване на тези оплаквания. Първото нещо, което трябва да направят хората, е, ако имат възможност, да променят начина на живот. Доказано е, че когато човек се храни под час, има режим с три основни хранения и евентуално две подкрепителни хранения, без да допуска огромни паузи, стомашно-чревният тракт не страда и функционира много по-добре. Естествено трябва да се внимава и със самите блюда – изключване на пържени храни или приготвени със запръжки, с високо съдържание на мазнини, дразнещи подправки. Разбира се, и в храненето всичко е индивидуално. Даже по отношение на диетичните режими при много по-сериозни заболявания като рефлуксната болест, като болести на червата се знае, че диетата е индивидуална. Затова на пациентите се дават таблици, по които те си отбелязват коя храна не им понася. Независимо от убеждението, че определени групи храни винаги дават оплаквания, не е така на практика. Затова диетичното хранене е индивидуално. По пътя на изключването човек маха нещата, които на него му действат зле. Следващата стъпка - хубаво е да бъдат въведени някакви допълнителни съставки, най-добре с природен произход, които доказано повлияват симптомите. Един от широко използваните препарати е „Комфортекс“, не е химически синтезиран, съдържа изцяло природни съставки, които традиционно са се използвали от векове под една или друга форма. В случая те са в комбинация. Прави впечатление, че освен в повлияването на повишеното газообразуване, тежестта и подуването на корема този препарат е ефикасен и при хроничен запек. Приемът на „Комфортекс“, съчетан с индивидуален диетичен режим, води до много добри резултати, наблюдавал съм го неведнъж при моите пациенти. Може много да варира дозировката, извън тази, която е упомената като препоръчителна. Възможно е постепенно да се намалява, но приемът да бъде по-продължителен, при доста пациенти съм опитвал това успешно. Постепенно отшумяват оплакванията. Искам да кажа, че този продукт позволява специалистът да бъде много гъвкав, когато определя терапията.

Повече информация може да откриете на страницата в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook