По принцип проблемът с различни чревни смущения се разраства, и то навсякъде по света. Може би над 90 на сто от хората, които идват в моя кабинет, независимо от възраст и пол, имат едни и същи оплаквания. Все едно съм написала на вратата какви симптоми да ми опишат.

Основно това са - подуване на корема, газове, колики, нарушен ритъм на изхожданията. Според мен една от причините са многото ентеровируси напоследък, които поразяват чревната флора. Другото, което намирам и за най-важно, е твърде лошото качество на храната като цяло, за което вече често се говори. Като изключа тези, които нямат никакви хранителни навици и се хранят хаотично и безобразно, дори хората със сравнително добра култура на хранене имат проблеми с червата. Масово е – подуване, къркорене, дискомфорт, газове, чувство на тежест. И спокойно мога да кажа, че го забелязвам при пациентите особено много в последните няколко години.

На Запад се смята, че основната причина е непоносимост към глутена, и съветът е да се избягват продуктите на базата на пшеницата – тестени изделия, сладкиши, фиде, макарони. В страните от Изтока пък медиците изтъкват като причина предимно месните продукти, също кашкавала, сиренето. Имаше много интересна статия на един японски гастроентеролог, специалист по ендоскопски изследвания, който твърди, че този тип храни трябва да се избягват. Но виждаме, че така пък много се стеснява кръгът на подходящите продукти.

Мисля, че е добре да ядем често и по малко, да не смесваме прекалено храните и все пак да внимаваме, доколкото е възможно, за качеството.

Традиционно е мнението, че силно газообразуващи са варивата – леща, боб, грах, газираните напитки и те донякъде трябва да се ограничават. Но според мен по-неблагоприятно е смесването на въглехидрати, белтъчини, мазнини и е добре да се избягва. Действително, съдържащите глутен продукти засилват газообразуването и трябва да се внимава с тестените и сладките неща. Разумното е да не се смесват разнообразни продукти в едно ядене и да се въздържаме от обилно хранене.

Що се отнася до възрастта на пациентите – най-разпространен е чревният дискомфорт при млади, работещи хора, които не отделят време да се хранят, а и живеят под стрес. По принцип това страдание се повлиява трудно, защото не е лесно да се коригира режимът на хранене и да се възстанови флората в червата.

Общо взето, препоръчваме ензимни препарати, които да подобрят храносмилането, пробиотици и медикаменти, които да „оберат“ газовете. Продуктът „Комфортекс“ върши добра работа и е абсолютно безвреден. Пациентите имат подобрение. Важно е, че той е на растителна основа, съдържа екстракти от 12 билки. Облекчава чувството на тежест след нахранване, има лек обезболяващ ефект, намалява метеоризма. Таблетките са приятни на вкус, което не е без значение. Но за да има ефект, препаратът трябва да се употребява по-продължително време. А когато се подобри състоянието, вече може да се приема само при необходимост, примерно след обилно нахранване или при дискомфорт. Много добър е ефектът, когато го комбинираме и с пробиотик, за да може червата да си възвърнат нарушената функция. При чревен дискомфорт би трябвало всички пациенти, които имат фамилна обремененост с полипи, рак на дебелото черво, болест на Крон, язвен колит задължително да си правят навременна профилактична колоноскопия.

Сподели във Facebook