Напитките с високо съдържание на захар могат да повишат кръвното налягане и да бъдат опасни за хипертониците. До този извод са дошли кардиолози от Имперския колеж в Лондон, след като анализирали начина на хранене на повече от две хиляди мъже и жени на възраст от 40 до 59 години.

Специалистите отбелязват и кои напитки се смятат за сладки. Тези, в които захарта е над 4-5 грама на 100 грама течност. А между тях попадат едни от най-разпространените газирани напитки.

Според авторите на изследването всяка сладка напитка от 200-250 милилитра повишава кръвното налягане с 5-7 единици. Освен това хората, които предпочитат сладките газирани напитки, ежедневно получават около 400 т.нар. пусти калории, които не служат като гориво за организма, а се трупат около талията и на бедрата.

Освен това сладките напитки бързо създават чувство за насищане, което става причина често хората да се отказват от пълноценна храна, богата на витамини и микроелементи. Някои изследвания вече са доказали, че в организма на хората, които изпиват на ден над 0,5 литра сладки газирани напитки, често се наблюдава дефицит на калций, магнезий и калий, които са необходими за доброто състояние на кръвоносните съдове, сърцето и нормалната обмяна на веществата.

Не бива обаче да се твърди, че всички сладки напитки са вредни. Черният чай например със захар и лимон е изключително полезен, а компотът от сушени плодове стимулира работата на сърцето.

Ако искате да свалите кръвното налягане, ориентирайте се към напитки с кисел вкус, много от киселините в плодовете са спазмолитици, т.е. помагат за разширяването на кръвоносните съдове. Червените и бели сухи качествени вина с добавена минерална вода повишават тонуса на кръвоносните съдове и свалят напрежението.

И фрешовете се компрометираха

Австралийски учени от университета в Сидни доказаха, че даже най-качествените фрешове могат да причинят сериозни проблеми с храносмилателната система. В резултат на тригодишни изследвания те констатираха, че за доста висок процент от хората пресните плодови сокове са противопоказни. За съжаление тези хора не подозират, че страдат от непоносимост към фруктозата. Учените са установили този симптом при 80%  от децата на възраст до 1 година, 40% от малчуганите от 1 до 6 години и при 30% от подрастващите и възрастните. Един от най-коварните пресни сокове според специалистите са ябълковите. А пресният портокалов сок може да предизвика и алергична реакция.

Сподели във Facebook