Съществуват десетки достъпни и лесни начини да поддържаме здравето си, но някои от тях се пренебрегват от хората. При това абсолютно неоснователно. Например подценява се ходенето пеша, а то е изключително полезно. Защо?

Увеличава обема на белите дробове

Когато ходим, в белите ни дробове постъпва значително по-голямо количество кислород, благодарение на което те увеличават обема си. Освен другите ползи това понижава съдържанието на токсични вещества в кръвта.

Подобрява зрението

Трудно е да се повярва, че обикновеното ходене може да повлияе на зрението. Това обаче е научен факт. Доказано е, че ходенето е много подходящо за хората, които дълго време прекарват зад компютрите, защото очите им трябва да си отдъхнат от мониторите. При обикновена разходка, когато дишате дълбоко и равномерно, умората в очите забележимо намалява, което понижава и риска от глаукома.

Бори се с депресията

Ако сте подложени на стрес и често настроението ви е лошо, вие спешно трябва да си изработите навика да се разхождате на чист въздух. Това стимулира дейността на нервните рецептори, благодарение на което се понижава изработването на хормоните на стреса.

Отстранява болките в гърба

Колкото повече ходим, толкова по-гъвкав става гръбначният ни стълб. Освен това ходенето е по-безопасно от бягането, защото гръбначният стълб не се подлага на толкова силно натоварване.

Предпазва главния мозък

Спокойното дишане при ходене с умерено темпо влияе положително върху работата на главния мозък и предпазва от деменция и болестта на Алцхаймер. Освен това ходенето помага да се подобрят когнитивните функции.

Сподели във Facebook