Здраве

25 Декември 2020

Животът днес

Известно е, че някои хранителни продукти могат да предизвикат възпаления, които увеличават натоварването върху имунната система, правейки хората по-възприемчиви към различни заболявания. Сега това е особено важно, защото битката с коронавируса се води на много фронтове, а неправилното хранене може да причини усложнения и да създаде проблеми с възстановяването.

Кои храни трябва да изключат от менюто си хора с COVID-19:

Опаковани обработени продукти

Чипсовете и другите опаковани храни съдържат голямо количество натрий, захар и различни консерванти. Всички те усилват възпалителните процеси.

Червено месо

Специалистите не препоръчват употребата на червено месо не само на хора с диагноза COVID-19, а и на всички други. Причината е, че то е богато на наситени мазнини, които също водят до възпаления. Препоръката е червеното месо да се замени с продукти, съдържащи мононенаситени мазнини. Към тях се отнасят авокадото, зехтинът и рибата, богата на омега-3 мастни киселини.

Пържени храни

В пържените продукти има много мазнини, които вредят на организма и нарушават дейността на имунната система. Те оказват негативно влияние върху чревната микрофлора и потискат имунната функция. Освен това употребата на пържени храни повишава нивото на холестерола, което води до появата на сърдечносъдови заболявания.

Подсладени газирани напитки

Захарта, както и мазнините, може да увеличи възпалителните процеси в организма. Затова хората, които са се заразили с коронавируса, най-добре е да избягват сладките газирани напитки, в които се добавя много захар.

Пикантни продукти

Те дразнят гърлото и усложняват кашлицата.

Най-добре действат топлите бульони и леките храни.

Сподели във Facebook